‘Snack kan minder vet’

DEN HAAG - Het vetgehalte van hartige snacks kan nog vaak omlaag. Er zitten binnen productsoorten namelijk grote verschillen. Zo bevat de hamburger met het meeste vet, 3,7 keer zo veel vet als de minst vette hamburger. Bij loempia’s gaat het zelfs om een factor 4,5.

Dat blijkt uit onderzoek dat de NVWA in augustus 2012 heeft gehouden onder 128 snacks.

De bitterballen, frikandellen, hamburgers en andere snacks zijn gekocht bij supermarkten (A-, B- en huismerken), bakkers, fastfoodketens, tankstations en kiosken.

Bekeken werd in hoeverre de vetzuursamenstelling en het gehalte aan verzadigd vet van vergelijkbare snacks van elkaar verschillen.

Verschillen in vetgehalte

Met name in de productsoorten loempia en hamburger zitten er aanzienlijke verschillen in het gehalte aan vet.

Zo bevatte de vetste hamburger 24,6 procent vet en de minst vette 6,6 procent vet. Bij loempia’s had het vetste monster 13,7 en de minst vette 3,1 procent vet.

Dat maakt volgens de NVWA duidelijk dat het dus mogelijk is om binnen diverse productsoorten een product te maken met een lager vetgehalte.

Verschil in verzadigd vet

Ook het gehalte aan verzadigde vetzuren varieert sterk. Hier zijn het opnieuw de loempia’s (meeste verzadigd vet betrof 46,3 procent en het minste 20,1 procent verzadigd vet, dus een factor 2,3 verschil), samen met kipnuggets (respectievelijk 39 en 12,7 procent, dus een factor 3,1 verschil) en kroketten (max. 53,2 procent, min. 27,9 procent, factor 1,9 verschil).

Saucijzenbroodje is vetst

De productsoort saucijzenbroodje, al dan niet bereid met roomboter, heeft gemiddeld het hoogste vetpercentage (23,3 procent), terwijl de loempia gemiddeld het minste vet bevat (4,8 procent).

Kaassoufflés bevatten gemiddeld het hoogste percentage verzadigd vet (namelijk 53,2 procent) en kipnuggets gemiddeld het minste (28,8 procent).

Verschillen met NEVO

Als de gemiddelde gehaltes van de snacks worden vergeleken met de referentiewaarden uit de NEVO-tabel blijken die meestal goed overeen te komen.

Positieve uitzonderingen zijn het gemiddelde vetgehalte van saucijzenbroodjes en het gemiddelde gehalte aan verzadigde vetzuren van worstenbroodjes, beide per 100 gram product. De analyseresultaten van deze 2 productsoorten lagen namelijk een factor 2 lager dan de vermelde gehaltes in de NEVO-online versie.

Onbereid product

Alle producten werden onbereid onderzocht. Het vetgehalte werd bepaald door middel van accelerated solvent extraction (ASE). Van het geëxtraheerde vet werd het vetzuurgehalte bepaald met behulp van gaschromatografie en fluorescentiedetectie.

Lees ook:

Lees ook
‘Het suikercomplot tegen vet bestond niet’

‘Het suikercomplot tegen vet bestond niet’

In het najaar van 2016 maakte een wetenschapshistorisch artikel furore waaruit zou blijken dat de 'vet=slecht'-hypothese het kwaadwillende construct zou zijn geweest van de Amerikaanse suikerindustrie. Zelfs de alom gerespecteerde hoogleraar Marion Nestle gaf haar steun aan die gedachte en sprak van een ontdekte 'smoking gun' omdat de suikerindustrie...

Consumentenbond: "Erwtensoep supermarkt vaak ongezond"

Consumentenbond: "Erwtensoep supermarkt vaak ongezond"

Erwtensoep uit de supermarkt bevat vaak erg veel zout. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.  Hiervoor testte de Consumentenbond 15 soorten erwtensoep uit de supermarkt. Meer dan de helft scoorde onvoldoende op het zoutgehalte. Zes soepen kregen een onvoldoende voor verzadigd vet. Volgens de Consumentenbond zijn de zoutste soepen Markant...

Zout- en verzadigd vetgehalte in levensmiddelen daalt langzaam

De afgelopen 6 jaar nam het zoutgehalte van levensmiddelen met 11 procent af. Ook daalde het percentage verzadigd vet in 2017. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de samenstelling (zout en verzadigd vet) van levensmiddelen in Nederland van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zoutgehalte Sinds 2011 monitort de NVWA het zoutgehalte in levensmiddelen. De voedselautoriteit onderzocht 404 levensmiddelen (brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvries-)snacks, kaas, kant-en-klaar-maaltijden, koek en banket, sauzen, soep en vleeswaren). Gemiddeld daalde het zoutgehalte van producten...