Snoep en suiker worden goedkoper, gezonde voeding duurder

Gezonde voeding

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) blijkt dat de prijzen voor gezonde voeding stijgen. Suiker, snoepjes en snacks dalen juist in prijs. Dit meldt Trouw.

Gezond versus ongezond

In de top tien van producten die het meest in prijs gestegen zijn staan onder andere aardappelen, halfvolle melk, verse vis en groente en fruit. Voor deze producten betalen consumenten ruim 50 procent meer dan in 2000. Producten als roomijs, suiker, snoep, chips en zoetwaren stijgen nauwelijks in prijs of worden zelfs goedkoper.

Volgens het CBS stegen de cao-lonen zijn vanaf 2000 met 37 procent. Dit betekent dat alle producten die minder dan 37 procent in prijs omhoog zijn gegaan relatief goedkoper zijn. Hieronder vallen nog meer ongezonde producten als chocolade, frisdrank en allerlei zoetwaren. Dit geldt ook voor kip, varkens-, rund- en kalfsvlees. Gezonde voeding is juist duurder geworden.

Cijfers afgelopen jaar

Uit de cijfers van afgelopen jaar blijkt dat de prijzen voor zuivel met 10 procent zijn gestegen. Hierbij is de inflatie niet meegerekend. Een groot deel van de prijsstijging gaat naar de boeren, die meer ontvangen voor hun producten. De prijzen van vlees en vis gingen met 5 procent omhoog. Andere levensmiddelen stegen minder snel. Gemiddeld betalen consumenten in juli 3,3 procent meer voor hun boodschappen dan in 2016.

Lees ook:

Verantwoordelijkheid voor gezonde voeding ligt volgens consumenten bij de industrie (16 augustus 2017)

     
Lees ook
Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Tweede Nationale Groente- en Fruitdag

Op 14 oktober is het Nationale Groente- en Fruitdag. Hierbij worden Nederlanders opgeroepen om rond 16.00 uur tussendoor groenten en fruit te eten en mensen zo te enthousiasmeren om extra groenten en fruit te eten.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.