Snoep en suiker worden goedkoper, gezonde voeding duurder

Gezonde voeding

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) blijkt dat de prijzen voor gezonde voeding stijgen. Suiker, snoepjes en snacks dalen juist in prijs. Dit meldt Trouw.

Gezond versus ongezond

In de top tien van producten die het meest in prijs gestegen zijn staan onder andere aardappelen, halfvolle melk, verse vis en groente en fruit. Voor deze producten betalen consumenten ruim 50 procent meer dan in 2000. Producten als roomijs, suiker, snoep, chips en zoetwaren stijgen nauwelijks in prijs of worden zelfs goedkoper.

Volgens het CBS stegen de cao-lonen zijn vanaf 2000 met 37 procent. Dit betekent dat alle producten die minder dan 37 procent in prijs omhoog zijn gegaan relatief goedkoper zijn. Hieronder vallen nog meer ongezonde producten als chocolade, frisdrank en allerlei zoetwaren. Dit geldt ook voor kip, varkens-, rund- en kalfsvlees. Gezonde voeding is juist duurder geworden.

Cijfers afgelopen jaar

Uit de cijfers van afgelopen jaar blijkt dat de prijzen voor zuivel met 10 procent zijn gestegen. Hierbij is de inflatie niet meegerekend. Een groot deel van de prijsstijging gaat naar de boeren, die meer ontvangen voor hun producten. De prijzen van vlees en vis gingen met 5 procent omhoog. Andere levensmiddelen stegen minder snel. Gemiddeld betalen consumenten in juli 3,3 procent meer voor hun boodschappen dan in 2016.

Lees ook:

Verantwoordelijkheid voor gezonde voeding ligt volgens consumenten bij de industrie (16 augustus 2017)

     

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen.

ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector

ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector

Gert Jan Braam, Sector specialist Industry van ING Sector Banking signaleert een al langer dalende trend in de productie van de Nederlandse industrie en een tweedeling binnen de sector.

HAK gaat over op biologisch voor alle lokale groenten en peulvruchten

HAK gaat over op biologisch voor alle lokale groenten en peulvruchten

HAK wil in 2027 volledig zijn overgestapt op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Dat staat in het recent gepubliceerde ‘Groene Akkerplan’ van HAK, een actieplan dat de groente- en peulvruchtenfabrikant volgt om de teelt verder te verduurzamen.