Sodexo serveert planeetvriendelijk eten met Knorr en WWF

plantaardig-pixabay

Begin dit jaar lanceerden het World Wildlife Fund (WWF) en Knorr de Future 50 Foods-lijst. Een op het eerste gezicht wonderlijke combinatie tussen een NGO en een levensmiddelenmerk, maar volgens het WWF niet meer dan logisch. Vrijdag voegde zich een derde partij bij het stel: Sodexo, een van de grootste cateraars ter wereld.

Met de Future 50 Foods-lijst wil het WWF bereiken dat mensen meer en andere groenten gaan eten en overstappen op plantaardige eiwitbronnen. Om dat voor elkaar te krijgen zocht het WWF de samenwerking met Knorr. Het grootste Unilevermerk weet immers als de beste hoe koks, retailers en consumenten te inspireren. De Future 50 Foods-lijst, met daarop gewassen als linzen, fonio en cactus, was stap 1: smaakvolle plantaardige voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en een kleinere ecologische voetafdruk dan dierlijke producten.

Inmiddels sluit ook cateringbedrijf Sodexo zich aan bij het initiatief. De cateraar gaat 'planeetvriendelijk voedsel' serveren, om te beginnen in 5.000 keukens die Sodexo in België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS exploiteert. Daartoe bedachten chef-koks en voedingsdeskundigen van Sodexo en Knorr 40 recepten. gebaseerd op ingrediënten uit de ‘Future 50 Foods’. Om te beginnen worden er door Sodexo 5 recepten uitgerold naar keukens in onder meer de gezondheidszorg en op bedrijfslocaties. Daarbij is rekening gehouden met smaak, cultuur, kleur en de regio’s waar het voedsel geproduceerd kan worden.

De meest bijzondere keuken komt in Utrecht. Samen met de Universiteit Utrecht opende Sodexo het Future Food Lab in het Educatorium-restaurant van de Utrechtse universiteit. Deze 'universitaire proeftuin' moet "het kloppende hart van wetenschap en spannende voedselinitiatieven" worden in 'het meest duurzame restaurant van Nederland'.

Je kunt er niet alleen eten, maar ook aan de slag met vragen als "Wat is de impact van mijn eten op biodiversiteit? Hoe kunnen onze gewassen klimaatbestendig worden gemaakt? Natuurinclusieve landbouw, wat is dat eigenlijk? Wat zijn de ethische en filosofische aspecten in de transitie van de voedselketen?", aldus Sodexo in een persbericht.

Bron: Foodlog, 16/09/2019

Lees ook
Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Unilever stelt nieuwe klimaatdoelen

Deze week maakte Unilever een reeks nieuwe duurzaamheidsplannen en targets bekend. Het bedrijf belooft dat al hun producten in 2039 klimaatneutraal zullen zijn. In 2023 moet de toeleverketen volledig ontbossingsvrij zijn. Daarnaast wil Unilever in de komende tien jaar programma's voor water-rentmeesterschap invoeren op 100 locaties in gebieden met...

Upfield wil onderzoekscentrum bouwen op Wageningen campus

Upfield wil onderzoekscentrum bouwen op Wageningen campus

Voedingsmiddelenconcern Upfield heeft plannen aangekondigd voor een eigen onderzoekscentrum op de campus van de Wageningen Universiteit. Het bedrijf geeft aan 50 miljoen euro te steken in de bouw van het Upfield Food Science Center. Ook wil Upfield een nieuw hoofdkantoor betrekken in Amsterdam. Upfield ontstond in 2018 door de verkoop van de margarinetak...

Unilever wordt volledig Brits

Unilever wordt volledig Brits

Het hoge woord is eruit: Unilever heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf zijn duale structuur opgeeft en een volledig Brits bedrijf wordt. Het kantoor in Londen wordt het hoofdkantoor van Unilever, al zal het kantoor in Rotterdam niet sluiten. Dat wordt het hoofdkantoor van de divisie Foods & Refreshments. Unilever bestaat op dit moment uit...