Solar Foods kan eerste fabriek gaan bouwen

Beeld: Solar Foods

Het Finse bedrijf Solar Foods heeft in een nieuwe investeringsronde genoeg geld opgehaald om de eerste fabriek te gaan bouwen. Het bedrijf gaat eiwitten maken uit bacteriën die leven op CO2 en waterstof. De eiwitproductie moet dus los gaan staan van elke vorm van landbouw. De fabriek moet eind 2022 operationeel zijn.

Solein

Solar foods bracht  in twee investeringsrondes €18,5 miljoen op. In de nieuwe fabriek wil het bedrijf het eiwitproduct Solein® te maken. Voor het productieproces is alleen lucht en elektriciteit nodig. De bacteriën die Solar Foods gebruikt, ‘eten’ alleen CO2 en waterstof. Die stoffen haalt het bedrijf met een elektrisch  proces uit de lucht. Zo kan eiwitproductie los komen te staan van landbouw. Het bedrijf filosofeert dat het productieproces overal ter aarde en zelfs in de ruimte mogelijk moet zijn. De voedingswaarde zou vergelijkbaar moeten zijn met soja, algen en sommige dierlijke eiwitten.

Bron: Solar Foods

Thema's
Lees ook
Zuivelbedrijf Boermarke gaat plantaardige kaasalternatieven maken

Zuivelbedrijf Boermarke gaat plantaardige kaasalternatieven maken

Boermarke bouwt een productielijn voor plantaardige kaasalternatieven om in te spelen op de grote vraag. Het bedrijf richt zich op een diverse lijn producten.

40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

FAIRR, een collectief van investeerders, nam 15 retailers en 10 voedselfabrikanten onder de loep. Tien van deze bedrijven hebben gespecialiseerde teams die plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel ontwikkelen en verkopen. FAIRR ziet Tesco en Unilever als voorlopers.

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Rubisco Foods wint plantaardige eiwitten uit waterlinzen en plantaardige reststromen. Het bedrijf, dat voorheen bekend stond als ABC-Kroos, opende op 5 maart op innovatiecentrum The Green East in Raalte de deuren van zijn nieuwe, modulair opgezette fabriek.  “De naam ABC-Kroos bekte internationaal niet zo lekker”, aldus Hans Derksen,...