Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

kurkuma

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen.

In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen de diagnose borstkanker. De overgrote meerderheid krijgt hormoontherapie; zij slikken dikwijls drie tot tien jaar lang tamoxifen. Dit middel werkt als een selectieve oestrogeenreceptormodulatore, die de werking van oestrogeen op de tumorcellen remt waardoor de kanker minder snel groeit en uitzaait en de kans op terugkeer lager is.

Uit onderzoek dat afgelopen maart in het wetenschappelijke tijdschrift Cancers werd gepubliceerd, blijkt dat kurkuma een negatief effect kan hebben op de effectiviteit van de hormoontherapie tamoxifen. De hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed daalde, bij sommige patiënten zelfs tot onder de grenswaarde voor een effectieve behandeling.

Zestien patiënten

Tijdens de studie doorliepen zestien patiënten die de therapie kregen drie fases; een zonder kurkuma, een met kurkuma en een met kurkuma en zwarte peper. De combinatie met zwarte peper zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm. Bij de meerderheid van de deelneemsters bleven de spiegels boven de minimaal noodzakelijke waarden. Bij drie van de vrouwen nam de spiegel echter met meer dan 30 procent af, bij één patiënte zelfs met 48 procent. De grootste daling was te zien bij vrouwen met een ‘normaal metabolisme’ van het medicijn. Daarbij functioneert het enzym dat het medicijn afbreekt op een goede manier. Bij een meerderheid van de Europeanen is dit het geval.

Superfoods

Dat zijn zorgelijke resultaten. Steeds meer kankerpatiënten gaan naast hun reguliere behandeling ook op zoek naar alternatieve of natuurlijke geneesmiddelen; volgens de onderzoekers wel twintig tot dertig procent. Onder vrouwen die worden behandeld voor borstkanker is dit percentage nog hoger. Kurkuma is een populair specerij onder kankerpatiënten, omdat het zou helpen tegen kanker. Dat is niet bewezen. Van het specerij is wel bekend dat het ontstekingsremmend werkt en dat het, naast tamoxifen, ook de werking van andere medicijnen kan beïnvloeden.

Lees ook
Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter...

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...