Specifiek voedingsadvies verbetert welzijn patiënt

Patiënten zijn uiteindelijk beter te behandelen als meer duidelijk wordt over het samenspel tussen voeding, microbioom en darmdoorlaatbaarheid. Wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies afgestemd op de aandoening, maakt de patiënt meer baas in eigen buik, kan zijn welzijn verbeteren en de gezondheidszorg goedkoper maken.

Dat stelt maag-lever-darmarts prof. Ben Witteman in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg van Wageningen University, vandaag 21 mei. Hij pleit ook voor meer aandacht voor voeding en bewegen bij patiënten met chronische aandoeningen en rond operaties.

70 procent van het immuunsysteem of afweersysteem bevindt zich in de darm. De darm moet voedingsstoffen doorlaten maar bacteriën en schadelijke stoffen tegenhouden om de mens gezond te houden.

Balans beïnvloed

De darmgezondheid zelf wordt vooral bepaald door de balans tussen afweer en tolerantie en het opnemen en blokkeren van stoffen. Deze balans wordt op zijn beurt beïnvloed door de voeding, de darmbacteriën (het microbioom) en de darmdoorlaatbaarheid.

“Door met onderzoek meer duidelijkheid te krijgen over het samenspel tussen voeding, microbioom en darmdoorlaatbaarheid in relatie tot darmgezondheid kunnen we de patiënt uiteindelijk beter behandelen.”

Witteman ziet in zijn werk als maag-lever-darmarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede volop aanwijzingen voor het gunstige effect van goede voeding en een goede darmgezondheid op het welbevinden en het herstel van de patiënt.

Graag wil hij de rol van voeding en andere leefstijlfactoren op het verloop van ziekte, het voorkomen van ziekte en het ingaan van een operatie ook wetenschappelijk aantonen.

Topsport

Een operatie geeft dezelfde stress als topsport, legt Witteman uit. “Patiënten zouden dus net als topsporters training en voeding moeten aanpassen op het doel, in hun geval de operatie. Als zorgverleners moeten we de patiënt helpen die actieve rol bij ziekte en herstel vorm te geven.”

Daarbij is een goede samenwerking tussen huisarts, specialist en andere zorgverleners rond de patiënt in zijn ogen onmisbaar, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

“De gemiddelde levensverwachting in Nederland stijgt, maar de leeftijd waarop mensen met chronische aandoeningen worden geconfronteerd, daalt. In onze ogenschijnlijk gezonde populatie gaan we steeds vaker chronische aandoeningen zien.”

Eerder herkennen

“Door de goede toegankelijkheid van de gezondheidzorg, screening op bepaalde aandoeningen en betere diagnostische mogelijkheden, worden deze aandoeningen ook eerder herkend. Daarom moeten studenten daar al in hun opleiding kennis mee maken.”

Zijn leeropdracht maakt voor de universiteit ook meer klinisch onderzoek mogelijk. De buitengewone leerstoel van Witteman is voor 1 dag per week en wordt mogelijk gemaakt door Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Lees ook:

Lees ook
EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

Onderzoekers Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers hebben op 22 juni een James Lind Prijs in ontvangst mogen nemen, voor respectievelijk beste toepassing en beste onderzoek.