Specifiek voedingsadvies verbetert welzijn patiënt

evmi-witteman_ben

Patiënten zijn uiteindelijk beter te behandelen als meer duidelijk wordt over het samenspel tussen voeding, microbioom en darmdoorlaatbaarheid. Wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies afgestemd op de aandoening, maakt de patiënt meer baas in eigen buik, kan zijn welzijn verbeteren en de gezondheidszorg goedkoper maken.

Dat stelt maag-lever-darmarts prof. Ben Witteman in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg van Wageningen University, vandaag 21 mei. Hij pleit ook voor meer aandacht voor voeding en bewegen bij patiënten met chronische aandoeningen en rond operaties.

70 procent van het immuunsysteem of afweersysteem bevindt zich in de darm. De darm moet voedingsstoffen doorlaten maar bacteriën en schadelijke stoffen tegenhouden om de mens gezond te houden.

Balans beïnvloed

De darmgezondheid zelf wordt vooral bepaald door de balans tussen afweer en tolerantie en het opnemen en blokkeren van stoffen. Deze balans wordt op zijn beurt beïnvloed door de voeding, de darmbacteriën (het microbioom) en de darmdoorlaatbaarheid.

“Door met onderzoek meer duidelijkheid te krijgen over het samenspel tussen voeding, microbioom en darmdoorlaatbaarheid in relatie tot darmgezondheid kunnen we de patiënt uiteindelijk beter behandelen.”

Witteman ziet in zijn werk als maag-lever-darmarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede volop aanwijzingen voor het gunstige effect van goede voeding en een goede darmgezondheid op het welbevinden en het herstel van de patiënt.

Graag wil hij de rol van voeding en andere leefstijlfactoren op het verloop van ziekte, het voorkomen van ziekte en het ingaan van een operatie ook wetenschappelijk aantonen.

Topsport

Een operatie geeft dezelfde stress als topsport, legt Witteman uit. “Patiënten zouden dus net als topsporters training en voeding moeten aanpassen op het doel, in hun geval de operatie. Als zorgverleners moeten we de patiënt helpen die actieve rol bij ziekte en herstel vorm te geven.”

Daarbij is een goede samenwerking tussen huisarts, specialist en andere zorgverleners rond de patiënt in zijn ogen onmisbaar, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.

“De gemiddelde levensverwachting in Nederland stijgt, maar de leeftijd waarop mensen met chronische aandoeningen worden geconfronteerd, daalt. In onze ogenschijnlijk gezonde populatie gaan we steeds vaker chronische aandoeningen zien.”

Eerder herkennen

“Door de goede toegankelijkheid van de gezondheidzorg, screening op bepaalde aandoeningen en betere diagnostische mogelijkheden, worden deze aandoeningen ook eerder herkend. Daarom moeten studenten daar al in hun opleiding kennis mee maken.”

Zijn leeropdracht maakt voor de universiteit ook meer klinisch onderzoek mogelijk. De buitengewone leerstoel van Witteman is voor 1 dag per week en wordt mogelijk gemaakt door Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Lees ook:

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...