Spelregels tegen voedselverspilling

food waste

Beeld: Joshua Hoehne via Unsplash

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept politiek, overheid en bedrijfsleven op om de spelregels rondom voedselverspilling te veranderen. Samen met WUR stelde de stichting 10 spelregels op.

Om het doel van de Verenigde Naties te behalen om voor 2030 de hoeveelheid voedselverspilling te halveren, zijn nog grote stappen nodig. Soms staat daarvoor wetgeving of beleid in de weg. 'Waar mogelijk en veilig moeten politiek, overheid en bedrijfsleven die spelregels veranderen, zodat ondernemers zich nog beter kunnen inzetten om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal te verwaarden.' Die oproep doet de Nederlandse stichting Samen Tegen Voedselverspilling tijdens een internationale bijeenkomst vandaag vanuit Wageningen, in aanloop naar de voedseltop van de Verenigde Naties in 2021. 'Zo wordt een circulair voedselsysteem, waarin alle grondstoffen zo nuttig mogelijk worden gebruikt, de enige logische keuze', schrijft de stichting in het persbericht.

Wereldwijd gaat ongeveer een derde van al het voedsel verloren. Als in Nederland de hoeveelheid voedselverspilling wordt gehalveerd, staat dat gelijk aan jaarlijks 1 miljard kilo extra voedsel dat binnen de keten wordt behouden.

samen tegen voedselverspilling

Hergebruik, technologie en bewustzijn

Als leidraad selecteerde de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Wageningen University 10 spelregels die kunnen helpen bij de veranderingen. Het moet volgens hen onder meer mogelijk worden, mits op een veilige manier voor mens en dier, keukenafval met daarin (sporen van) dierlijke producten te gebruiken in diervoeder. Als de Europese wetgeving hierop wordt aangepast kunnen in de EU miljarden extra kilo's reststromen nuttig worden hergebruikt. Een tweede 'spelregel' die de stichting noemt, is de inzet van slimme 'Tracking & Tracing-technologie' waardoor minder producten in de keten worden afgekeurd. Ook wil de stichting meer bewustzijn creëren rondom houdbaarheidsdata en het verschil tussen THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) en - als de EU het toestaat - smart sensortechnologie inzetten om producten een flexibele houdbaarheidsdatum te geven. Lees alle doelstellingen en spelregels hier.

De oproep werd gedaan door Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. Timmermans: 'In Nederland werken bedrijfsleven, overheid en onderzoek al langer samen aan één agenda, binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Met deze publiek-private samenwerking willen we wereldvoorbeeld zijn. Niet alleen keten en consument moeten veranderen, maar ook beleidsmakers moeten de stap zetten naar een duurzamer voedselsysteem, waarin waardevolle grondstoffen structureel beter benut worden.'

Lees ook
De machine  achter de bakker

De machine achter de bakker

Ook bakkerijen, zelfs ambachtelijke, innoveren en verduurzamen. Grotendeels door de aanschaf van nieuwe bakmachines. Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijma-chines. Met minder handen toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe...

BeFrank wil bananenrevolutie

BeFrank wil bananenrevolutie

Een revolutie in de bananenbranche, dat heeft BeFrank Bananen voor ogen. Dat kan alleen door bananen voor een eerlijke prijs te verkopen, waar de gehele keten van meeprofiteert. Want daar schort het nu aan, vindt initiatiefnemer Franklin Ginus. Dit gaat niet alleen ten koste van de mens, maar ook van het milieu. De huisvesting van BeFrank is in ieder...

Verstegen wint Business and Biodiversity award

Verstegen wint Business and Biodiversity award

Verstegen Spices & Sauces won op 3 november de Business and Biodiversity Award. De prijs werd toegekend door de vakjury van de European Business Award voor Environment, een initiatief van de Europese Commissie.