Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health van start

22 december 2017

Het samenwerkingsverband van Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei is, tijdens het Sportinnovator Event XL in Den Haag, erkend als centrum in het sportinnovator-ecosysteem. Deze erkenning resulteert in de start van het Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health. In dit centrum bundelen beide organisaties hun expertise van voedingswetenschap, slaapkennis, gezondheid en sportgeneeskunde voor optimale sportbelastbaarheid.

Het Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health heeft als doel de ontwikkeling van hoogwaardig toepasbare kennis en onderbouwde innovaties voor de sport te versnellen. In het centrum werken wetenschap, sportpartners, marktpartijen en zorgpraktijk samen aan evidence-based concepten voor monitoring, advies en innovatieve producten om de voedingsstatus en gezondheid te bevorderen en individuele belastbaarheid vast te stellen.

Belastbaarheid

De unieke kennis en expertise die Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei  via dit centrum samenbrengen, is een essentiële aanvulling op het huidige Nederlandse sportinnovator-ecosysteem. “We willen onze kennis van voedingsstatus en slaap uitdiepen en inzetten om het regime rond inspanning, herstel en adaptatie, en daarmee belastbaarheid, te verbeteren. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld nieuwe persoonlijke voedingsadviezen rond trainingen en wedstrijden van sporters”, aldus Marco Mensink, universitair docent voeding, energiemetabolisme & gezondheid bij Wageningen University & Research.

In het centrum wordt nauw samengewerkt met de topsportartsen van het ziekenhuis in Ede. Zo worden de innovaties samen met de praktijk ontwikkeld en getoetst om de beste zorg en begeleiding te leveren. De kennis en expertise in het centrum wordt ook gebruikt voor vragen en problemen rondom optimaal herstel van patiënten, bijvoorbeeld na een operatie. Op deze wijze kunnen bijvoorbeeld nieuwe screening tools, zowel in het kader van (top)sport, breedtesport als zorg, bijdragen bij aan vroegtijdige signalering van overbelasting en advisering op maat.

Nutriprofiel® voor sporters

“In 2018 wordt het concept Nutriprofiel® doorontwikkeld voor sporters” aldus Jacqueline Klein Gunnewiek van Ziekenhuis Gelderse Vallei en projectleider van het centrum. “Nutriprofiel® geeft persoonlijk voedingsadvies op basis van metingen van vitaminewaarden in het bloed en is geïntegreerd in de medische zorg. Internationaal is dit een unieke aanpak en het is nu al beschikbaar voor de consument”.

Sportinnovator-centra

Sportinnovator-centra zijn ontmoetings- en broedplaatsen waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties structureel samenwerken aan de innovaties die: bijdragen aan de topsport, sportparticipatie en/of een actieve leefstijl; bijdragen aan de kennisbasis voor sport; zorgen voor economische rendement of maatschappelijke waarde opleveren. Het nieuwe centrum Nutritional Status & Health gaat het komend jaar met de Sportinnovator centra Sportcentrum Papendal -TeamNL Innovation Center en KNVB Campus de samenwerking uitbouwen in projecten rondom voeding, voedselconsumptie en gezondheid.

Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health

Het Sportinnovator-centrum Nutritional Status & Health is een initiatief van Wageningen University & Research (afdeling Humane Voeding) en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Deze twee organisaties hebben een sterke en duurzame samenwerking in de Alliantie Voeding in de Zorg en aantoonbaar ervaring in het ontwikkelen en toepassen van innovatieve concepten. Tevens zijn beiden organisaties actief in het Eat2Move-project waarin onderzoek plaatsvindt naar voeding voor prestatie en herstel. Dit sportinnovator-centrum geeft mede invulling aan de ambities om het Sport & Health aanbod verder te ontwikkelen.

Altijd op de hoogte blijven?