Staatssecretaris Van Dam overweegt subsidie op vergisting voedsel aan te passen

De overheid subsidieert de vergisting van goed voedsel om groene energie op te wekken. Dat blijkt uit de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) van 28 mei over voedselverspilling. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) overweegt de subsidieregeling voor groene energie op dit punt aan te passen. "Goed voedsel moet je niet als afval in de vergister stoppen."

Vergisting voedsel

Een vergister zet biomassa met behulp van bacteriën om in groene stroom of gas. De overheid subsidieert dit uit milieuoverwegingen. Maar er zijn betere eindbestemmingen voor voedsel die ook nog beter zijn voor het milieu. Zo gaat bij de vergisting van voedsel veel meer energie verloren dan wanneer dit wordt gebruikt als basis voor nieuw menselijk voedsel (bijvoorbeeld soep maken van groenten) of als veevoer.

Monitor Voedselverspilling

Deze week stuurde Van Dam de Monitor Voedselverspilling naar de Tweede Kamer. Uit dit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat steeds meer verspild voedsel in de vergister belandt. Sinds 2010 is deze hoeveelheid meer dan verdubbeld: van ten minste 72 miljoen kilo in 2010 tot minimaal 150 miljoen kilo in 2015.

Energieakkoord

De overheid subsidieert registers. In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt. Een belangrijk middel om dit te bereiken vormt de zogenoemde Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). En daar valt de subsidiëring van vergisters ook onder. Van Dam: ‘Het moet niet zo zijn dat subsidie die wij geven (…) ertoe bijdraagt dat het voor bedrijven lucratiever is om het voedsel als afval te verwerken en dus naar de vergister te sturen, in plaats van om het zelf her te gebruiken.’

Ondanks de cijfers twijfelt Van Dam over de omvang van het probleem. Vraag is namelijk hoeveel van dit voedselafval voorkomen had kunnen worden, en dus wat hem betreft niet in de vergister thuishoort. ‘Het lijkt me goed om daar verder in te duiken. Als blijkt dat dat toch gebeurt, dan zullen we daar de regeling op moeten aanpassen.’ Want, zo stelt Van Dam, ‘goed voedsel (…) dat moet je niet als afval in de vergister stoppen.’

Lees ook:

   
Lees ook
HAK plaatst zonnecentrale op productlocatie Giessen

HAK plaatst zonnecentrale op productlocatie Giessen

HAK plaatst in samenwerking met Groendus een grote zonnecentrale op het dak van de productlocatie in Giessen. Het gebied waar deze locatie gevestigd is kampt met netcongestie, wat inhoudt dat het elektriciteitsnet op veel plekken overbelast is. De realisatie van de zonnecentrale is een stap binnen de duurzaamheidsstrategie van HAK. Het project wordt...

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

Plan om Europese plantaardige voeding te promoten krijgt geen steun van Europese Commissie

De aanvraag van de Green Protein Alliance (GPA) voor subsidie om consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te promoten, is niet gehonoreerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie kende wel 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. “In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren extra wrang”,...

Verruiming subsidieregeling Regio Deal Foodvalley

Verruiming subsidieregeling Regio Deal Foodvalley

Gezamenlijk investeren in nieuwe innovatiefaciliteiten, zoals demonstratie- en testfaciliteiten en pilot productiefaciliteiten met het doel om innovatieve activiteiten te stimuleren. De verruiming van de subsidieregeling van de Regio Deal Foodvalley biedt bedrijven en instellingen tot max. 50% subsidie aan nieuwe faciliteiten van doorontwikkeling prototypes...