Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Plastic cup_unsplash

Foto: Unsplash

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil het gebruik van single use plastics - producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid - verder verminderen. Daarom zijn vanaf 2024 plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet toegestaan bij consumptie ter plaatse. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

“Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik”, schrijft Heijnen. “Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Minder plastic

In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Vanaf 2021 is bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt, zoals de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes. Alleen voor zorginstellingen maakt de staatssecretaris een uitzondering.

Als het echt nodig is, kunnen bedrijven bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. De voorwaarde hierbij is dat ze 75-90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Bijvoorbeeld met een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Verbod op gratis koffiebeker to go

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt vanaf juli 2023 dat plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis mogen worden weggegeven. Ondernemers moeten hier een zelf te bepalen bedrag voor rekenen dat bovenop de prijs voor de koffie of maaltijd komt. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. 100% papieren - en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan.

Daarnaast wil Heijen hergebruik stimuleren door ondernemers ook herbruikbare alternatieven aan te laten bieden. Ook supermarkten moeten gaan betalen voor plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to go verpakkingen, zoals een voorverpakt broodje of een salade.

Plastic zwerfafval

De nieuwe regels leggen vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van plastic zwerfafval bij de producenten van deze producten. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. “Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies. Wel blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van iedereen om geen afval op straat te gooien.”

Europese Single-Use Plastics richtlijn

De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 door deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Denk aan het verbod op o.a. plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes.

Sinds 2017 geldt er een verbod op gratis plastic tasjes. Hierdoor is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen. Voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen moeten lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende vermindering ten opzichte van 2022 bereiken. De maatregelen die hierboven zijn beschreven, moeten ertoe leiden dat die vermindering in Nederland wordt bereikt.

Bron: Rijksoverheid

Lees ook
Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola in Nederland voorziet vanaf dit najaar haar plastic flessen van een aangehechte dop. Met de nieuwe doppen wil de frisdrankgigant inzameling en recycling stimuleren en zwerfafval tegen gaan.

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren