Staatssecretaris Heijen wil wegwerpplastic in 2024 verder verminderen

Plastic cup_unsplash

Foto: Unsplash

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil het gebruik van single use plastics - producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid - verder verminderen. Daarom zijn vanaf 2024 plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet toegestaan bij consumptie ter plaatse. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

“Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik”, schrijft Heijnen. “Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Minder plastic

In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Vanaf 2021 is bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt, zoals de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes. Alleen voor zorginstellingen maakt de staatssecretaris een uitzondering.

Als het echt nodig is, kunnen bedrijven bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. De voorwaarde hierbij is dat ze 75-90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Bijvoorbeeld met een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Verbod op gratis koffiebeker to go

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt vanaf juli 2023 dat plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis mogen worden weggegeven. Ondernemers moeten hier een zelf te bepalen bedrag voor rekenen dat bovenop de prijs voor de koffie of maaltijd komt. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. 100% papieren - en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan.

Daarnaast wil Heijen hergebruik stimuleren door ondernemers ook herbruikbare alternatieven aan te laten bieden. Ook supermarkten moeten gaan betalen voor plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to go verpakkingen, zoals een voorverpakt broodje of een salade.

Plastic zwerfafval

De nieuwe regels leggen vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van plastic zwerfafval bij de producenten van deze producten. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. “Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies. Wel blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van iedereen om geen afval op straat te gooien.”

Europese Single-Use Plastics richtlijn

De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 door deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Denk aan het verbod op o.a. plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes.

Sinds 2017 geldt er een verbod op gratis plastic tasjes. Hierdoor is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen. Voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen moeten lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende vermindering ten opzichte van 2022 bereiken. De maatregelen die hierboven zijn beschreven, moeten ertoe leiden dat die vermindering in Nederland wordt bereikt.

Bron: Rijksoverheid

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Albert Heijn start recycling van plastic fruitbakjes

Albert Heijn start recycling van plastic fruitbakjes

Albert Heijn start als eerste supermarkt in Nederland met de closed-loop recycling van plastic fruitbakjes. Door PET uit huishoudelijk afval in te zetten voor nieuwe bakjes krijgt het plastic een tweede leven. De eerste verpakkingen die op deze manier hergebruikt worden liggen vanaf eind februari in de winkel.

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.