Stallen fipronilvrij maken, blijkt lastige en onzekere klus

eieren

Vierentachtig procent van de met fipronil besmette stallen van pluimveehouders zijn nog steeds geblokkeerd voor uitlevering van eieren aan de handel. De NVWA houdt hun bedrijven al sinds de zomer op slot. Slechts 58 van de 361 pluimveebedrijven die dicht moesten omdat er fipronil in de stallen was gebruikt om bloedluis bij de leghennen te bestrijden, zijn weer volledig in bedrijf. De economische schade voor de sector loopt verder op. Dat meldt de NOS.

Onderzoeker Christiaan ter Veen van de Gezondheidsdienst voor Dieren vertelt dat sommige boeren hun bedrijven inmiddels al tientallen keren schoonmaakten. "Bij de eerste keer schoonmaken gaat de fipronil-waarde hard naar beneden. Maar het is ontzettend lastig om de fipronil in de omgeving naar nul te krijgen. En zolang fipronil in de stal blijft zitten, blijft het ook terechtkomen in de eieren en de kippen", zegt Ter Veen tegen de NOS. Waarom fipronil zo lastig weg te krijgen is, legde Foodlog onlangs uit. Door gebruik van fipronil in combinatie met etherische oliën in het middel DEGA-16 van Chickfriend, heeft het zich gehecht aan alle poreuze materialen in stallen. Insiders achten het niet ondenkbaar dat de interieuren van heel wat stallen niet meer fipronilvrij te krijgen zijn en gesloopt moeten worden als de 0-grens de norm blijft. Het verlaten van die grens is onwaarschijnlijk.

Bron: Foodlog

Lees ook:

Dossier fipronil

Lees ook
Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.