Starbucks-hoofdkantoor vertrekt uit Amsterdam

AMSTERDAM - Het Europese hoofdkantoor van Starbucks vertrekt eind 2014 uit Nederland. De activiteiten verhuizen van Amsterdam naar Londen.

Enkele hoge functionarissen van het Starbucks-hoofdkantoor verhuizen mee naar Londen. De werkgelegenheid in de branderij alsmede de 44 koffiewinkels blijven in Nederland. Dat meldt de Volkskrant.

'Wake-up call'

VNO-NCW en de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) noemen de verhuizing een ‘wake-up call’ voor de bv Nederland. Groot-Brittannië haalt Nederland in op het gebied van fiscale aantrekkelijkheid in.

Zo is een belastingvrijstelling van royalty's ingesteld en is bovendien de vennootschapsbelasting er verlaagd van 28 naar 21 procent.

'Belastingontduiking'

In Engeland ontstond in 2012 rumoer  toen Starbucks het hoofdkantoor in Amsterdam vestigde. Er was kritiek dat het Amerikaanse koffieconcern op deze manier nauwelijks belasting in het Verenigd Koninkrijk betaalde. Het bedrijf moest zich vanwege vermeende belastingontduiking zelfs verantwoorden voor een parlementaire commissie.

Bestuursvoorzitter Kris Engskov van Starbucks Europe zegt nu tegen Het Financieele Dagblad dat de verhuizing niets te maken heeft met belastingregels. Volgens hem wordt verhuisd om dicht bij de grootste markt te zitten en omdat concurrent Costa Coffee er ook zit.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Fusie UTZ en Rainforest Alliance

Fusie UTZ en Rainforest Alliance

De kikker in het logo blijft, maar door de fusie van het Nederlandse UTZ en de Amerikaanse Rainforest Alliance verandert er ook een hoop: gedeelde verantwoordelijkheid en strengere eisen voor mensenrechten en klimaatslimme landbouw, bijvoorbeeld. Beter gebruik van data moet bovendien de transparantie in de keten vergroten.  Anders dan de naam...

Nespresso introduceert koffiecup van 80% gerecycled aluminium

Nespresso introduceert koffiecup van 80% gerecycled aluminium

Nestlé introduceert koffiecapsules die voor 80% uit gerecycled aluminium bestaan. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt in een persbericht. Het eerste koffieproduct dat in deze capsules zijn verpakt, is de Original Line Master Origin Colombia koffie van Nespresso. Volgens Nestlé zijn dit de eerste cups die gemaakt zijn van 80% gerecycled...

Douwe Egberts gaat terug naar de beurs

Douwe Egberts gaat terug naar de beurs

JDE Peet’s, het moederbedrijf achter Douwe Egberts, gaat naar de Amsterdamse beurs. Dat heeft het bedrijf bevestigt naar aanleiding van een artikel in de Financial Times. JDE Peet’s zal voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Een datum is niet genoemd, maar binnen enkele weken zal het Amerikaanse JDE Peet’s naar de beurs...