Starbucks-hoofdkantoor vertrekt uit Amsterdam

AMSTERDAM - Het Europese hoofdkantoor van Starbucks vertrekt eind 2014 uit Nederland. De activiteiten verhuizen van Amsterdam naar Londen.

Enkele hoge functionarissen van het Starbucks-hoofdkantoor verhuizen mee naar Londen. De werkgelegenheid in de branderij alsmede de 44 koffiewinkels blijven in Nederland. Dat meldt de Volkskrant.

'Wake-up call'

VNO-NCW en de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) noemen de verhuizing een ‘wake-up call’ voor de bv Nederland. Groot-Brittannië haalt Nederland in op het gebied van fiscale aantrekkelijkheid in.

Zo is een belastingvrijstelling van royalty's ingesteld en is bovendien de vennootschapsbelasting er verlaagd van 28 naar 21 procent.

'Belastingontduiking'

In Engeland ontstond in 2012 rumoer  toen Starbucks het hoofdkantoor in Amsterdam vestigde. Er was kritiek dat het Amerikaanse koffieconcern op deze manier nauwelijks belasting in het Verenigd Koninkrijk betaalde. Het bedrijf moest zich vanwege vermeende belastingontduiking zelfs verantwoorden voor een parlementaire commissie.

Bestuursvoorzitter Kris Engskov van Starbucks Europe zegt nu tegen Het Financieele Dagblad dat de verhuizing niets te maken heeft met belastingregels. Volgens hem wordt verhuisd om dicht bij de grootste markt te zitten en omdat concurrent Costa Coffee er ook zit.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk in Nederland stegen vorig jaar met 11%. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

WUR en FarmersDirect Coffee lanceren CO2-calculator die klimaatafdruk koffie berekent

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee ontwikkelt in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator die de klimaatafdruk van de koffieketen specifieert. De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten en maakt zo inzichtelijk hoe duurzaam de koffie is geproduceerd.

Koffie van  cellulaire landbouw

Koffie van cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo’n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.  Ingenieurs van het Technical Research Centre of Finland - VTT, hebben...