Start campagne FoodAwards 2021

22 april 2021 Redactie Food

Jaarlijks reikt Foodpersonality de FoodAwards uit aan de beste introducties van A-merken in het voorgaande jaar. De campagne voor de 33e editie van de awards is begonnen. Welke introducties uit ‘coronajaar’ 2020 verdienen een FoodAward?

Consumenten en een vakjury bepalen welke producten een FoodAward winnen. Deze vakjury, genaamd Retailcollege,  bestaat uit vertegenwoordigers van de belangrijkste supermarktorganisaties. Zij bepalen ook welke introductie straks als winnaar van de FoodTopAward een plaatsje krijgt in de Hall of Fame van de FoodAwards.

Coronajaar 2020

Dat 2020 een bijzonder jaar was is een understatement. De uitbraak van het coronavirus zorgde behalve voor een acute gezondheidscrises voor grote maatschappelijke ontwrichting. De voedselvoorziening kwam nagenoeg volledig bij de supermarkten te liggen die zich dan ook concentreerden op gevuld houden van de schappen. Wat doet dat voor de stroom nieuwe producten die jaarlijks zijn weg naar de supermarkt vindt? Na de aanvankelijke paniek en hamsterperiode probeerden veel supermarkten de draad weer op te pakken, maar van een normaal introductiejaar kon geen sprake zijn. Introducties werden uitgesteld (maar soms juist ook vervroegd). Van de gebruikelijke ondersteuning van nieuwe producten op de winkelvloer kon geen sprake zijn. Er moest letterlijk ruimte gemaakt worden voor de anderhalve metermaatregelen. En zo moest 2020 wel een ongebruikelijk introductiejaar worden.

Top 30 Toetreders

Bij de Top-30 Toetreders, de jaarlijkse ranglijst van nieuwe leveranciers en merken in het supermarktkanaal, die FoodPersonality afgelopen december publiceerde was al een afwijkend beeld zichtbaar: er waren in 2020 verhoudingsgewijs veel conserven, diepvriesproducten, toiletpapier en persoonlijke hygiëneproducten bijgekomen. Het innovatieve gehalte was bovendien uiterst beperkt. Toen IRI begin dit jaar klaar was met de inventarisatie van alle introducties van vorig jaar waren de verwachtingen dan ook niet bijzonder hoog gespannen. De introductielijst zoals die aan het Retailcollege, de jury van de FoodAwards, werd voorgelegd viel echter alleszins mee. Anders gezegd, ook in de jaren voorafgaand aan coronajaar 2020 was de jury lang niet altijd onder de indruk van de innovaties van fabrikanten.

Uiteindelijk nomineerde het Retailcollege – bestaande uit Thomas Douqué (buying manager Branded Goods bij Superunie), Michel Engelbertink (unitmanager Brood & Beleg bij Jumbo) en Jort Scholten (vice-president Merchandising & Sourcing bij Albert Heijn) – 77 vorig jaar geïntroduceerde producten voor een FoodAward en dat waren er zelfs 14 meer dan een jaar eerder.

Desinfecteren én genieten

Wat kan er gezegd worden over de producten die in het kader van deze 33e editie van de FoodAwards genomineerd zijn? Om te beginnen dat bestaande trends ondanks of dankzij corona doorzetten met vegetarisch/vegan (Auf Wieder Schnitzel / Spice Blends voor Vega) als bekend voorbeeld. Echt nieuw is de opkomst van hard seltzers (White Claw / Carlett Elix Organic) en het (mogelijk) ontstaan van een nieuw segment in de categorie alcoholische dranken. Opvallend zijn natuurlijk ook de producten die direct verband lijken te houden met de coronapandemie zoals desinfecterende reinigingsmiddelen (Ajax / Blue Wonder). En met Starbucks koffie voor thuis als winnaar van de FoodTopAward 2020 nog in het achterhoofd springt een premium koffieconcept als D.E. Café natuurlijk ook in het oog. Thuis genieten was het afgelopen jaar immers een van de weinige resterende opties voor consumenten. Maar dat kon met een hele reeks van genomineerde producten.

Kijk voor een overzicht van de nominaties daarom op www.foodaward.nl.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?