Start groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude

19 juni 2017

Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken hebben het Europese Horizon 2020-programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen toegekend aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’.  Dit onderzoeksproject is een van ‘s werelds grootste voedselveiligheidsprojecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit.

Voedselfraude

Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe en kost niet-frauderende producenten wereldwijd $52 miljard per jaar. Enkele voorbeelden van voedselfraude zijn het paardenvleesschandaal in 2013 en de 'gutter oil’-affaire in 2014 in China.

Internationale aanpak

Om voedselfraude te reduceren en de voedselveiligheid te vergroten is een internationale aanpak nodig. Het EU-China-Safe project gaat hieraan bijdragen door het verbeteren van wetgeving en inspecties, en het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen beide continenten.

“Door de inzet van moderne technologie, inclusief een virtueel laboratorium, wordt een unieke mogelijkheid gecreëerd om best practices te demonstreren en te delen”, zegt Professor Van Ruth van Wageningen University & Research en coördinator van het deelproject voedselauthenticiteit. Daarnaast moeten innovatieve technologieën de detectie van voedselfraude verbeteren en leiden tot grotere herleidbaarheid van producten en transparantie in de mondiale voedselketen.

Voedselauthenticiteit

Het deelproject voedselauthenticiteit, dat onder leiding van Wageningen University & Research wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van voedselfraude en welke factoren daarbij een rol spelen. Anderzijds worden nieuwe fraudedetectiemethoden ontwikkeld en gedeeld met de deelnemende organisaties aan het project. In beide gevallen richt het onderzoek zich op specerijen, bewerkt vlees, babyvoeding, biologische groente en wijn.

Onderzoeksproject

Het consortium bestaat uit 33 partners vanuit de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksorganisaties en overheden. Prof. Elliot van Queen’s University in Noord-Ierland leidt het project aan Europese zijde. Aan Chinese zijde leidt prof. Wu van het China National Center for Food Safety Risk Assessment.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?