Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

orbisk

Beeld: Roy Beusker Fotografie via Postcode Loterij

Orbisk heeft €100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.

De monitor van Orbisk registreert het voedselafval in een restaurantkeuken volledig automatisch met behulp van AI-beeldherkenningssoftware. Dankzij de uitgebreide datarapportage kan je op die manier inzien waar en wanneer voedsel structureel verloren gaat. Vervolgens kan je processen aanpassen en verspilling reduceren. Zo realiseert Orbisk een vermindering van voedselafval tot 70%.

“De exposure, het prijzengeld en de erkenning dat wij één van de meest vooruitstrevende duurzame oplossingen zijn geeft ons een enorme boost", zegt medeoprichter en managing director Olaf van der Veen in het persbericht van de Postcode Loterij. Naast het prijzengeld krijgt Orbisk, net als de andere finalisten, tijdens de Green Challenge DeepDive een half jaar ondersteuning en coaching in het verder brengen van de onderneming.

Van der Veen: "Deze nominatie met zijn voordelen gaat ons helpen om ons product gemeengoed te maken in de industrie, zodat op een dag in de nabije toekomst ieder restaurant aan de slag kan met het terugdringen van haar voedselverspilling, om zo duurzaamheid én rendement te verbeteren!”

De Postcode Loterij organiseerde de internationale competitie voor groene start-ups dit jaar voor de veertiende keer. De hoofdprijs (€500.000) ging naar het Britse SoluBlue en runner-up Jiva, ook uit Groot-Brittannië, kan €200.000 in haar zak steken. Niet alleen Orbisk wint €100.000, ook Made of Air (Duitsland), N2 Applied (Noorwegen) en Enjay (Zweden), nemen een ton mee naar huis. 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Koffiedik als grondstof voor plastic producten

Koffiedik als grondstof voor plastic producten

Provincie Flevoland ondersteunt start-up OVDesigns uit Lelystad met het opzetten van een lokale circulaire keten rondom koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. OVDesigns maakt van de koffiedik en gerycled plastic, producten zoals dienbladen en wandpanelen. De ‘koffiedik plastics’ kunnen meerdere keren worden hergebruikt tot...

Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.