Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

orbisk

Beeld: Roy Beusker Fotografie via Postcode Loterij

Orbisk heeft €100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.

De monitor van Orbisk registreert het voedselafval in een restaurantkeuken volledig automatisch met behulp van AI-beeldherkenningssoftware. Dankzij de uitgebreide datarapportage kan je op die manier inzien waar en wanneer voedsel structureel verloren gaat. Vervolgens kan je processen aanpassen en verspilling reduceren. Zo realiseert Orbisk een vermindering van voedselafval tot 70%.

“De exposure, het prijzengeld en de erkenning dat wij één van de meest vooruitstrevende duurzame oplossingen zijn geeft ons een enorme boost", zegt medeoprichter en managing director Olaf van der Veen in het persbericht van de Postcode Loterij. Naast het prijzengeld krijgt Orbisk, net als de andere finalisten, tijdens de Green Challenge DeepDive een half jaar ondersteuning en coaching in het verder brengen van de onderneming.

Van der Veen: "Deze nominatie met zijn voordelen gaat ons helpen om ons product gemeengoed te maken in de industrie, zodat op een dag in de nabije toekomst ieder restaurant aan de slag kan met het terugdringen van haar voedselverspilling, om zo duurzaamheid én rendement te verbeteren!”

De Postcode Loterij organiseerde de internationale competitie voor groene start-ups dit jaar voor de veertiende keer. De hoofdprijs (€500.000) ging naar het Britse SoluBlue en runner-up Jiva, ook uit Groot-Brittannië, kan €200.000 in haar zak steken. Niet alleen Orbisk wint €100.000, ook Made of Air (Duitsland), N2 Applied (Noorwegen) en Enjay (Zweden), nemen een ton mee naar huis. 

Lees ook
België lanceert open call Circulaire Voedselketen

België lanceert open call Circulaire Voedselketen

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2025 30% van de voedselverspilling te voorkomen of om deze te verwerken tot hoogwaardigere voedselproducten of veevoer. Eén van de manieren waarop Vlaanderen dit wil bereiken is door het bevorderen van de circulaire voedselketen.

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5.7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. OneThird ontwikkelde een scanner om de rijpheid...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren