Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

orbisk

Beeld: Roy Beusker Fotografie via Postcode Loterij

Orbisk heeft €100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.

De monitor van Orbisk registreert het voedselafval in een restaurantkeuken volledig automatisch met behulp van AI-beeldherkenningssoftware. Dankzij de uitgebreide datarapportage kan je op die manier inzien waar en wanneer voedsel structureel verloren gaat. Vervolgens kan je processen aanpassen en verspilling reduceren. Zo realiseert Orbisk een vermindering van voedselafval tot 70%.

“De exposure, het prijzengeld en de erkenning dat wij één van de meest vooruitstrevende duurzame oplossingen zijn geeft ons een enorme boost", zegt medeoprichter en managing director Olaf van der Veen in het persbericht van de Postcode Loterij. Naast het prijzengeld krijgt Orbisk, net als de andere finalisten, tijdens de Green Challenge DeepDive een half jaar ondersteuning en coaching in het verder brengen van de onderneming.

Van der Veen: "Deze nominatie met zijn voordelen gaat ons helpen om ons product gemeengoed te maken in de industrie, zodat op een dag in de nabije toekomst ieder restaurant aan de slag kan met het terugdringen van haar voedselverspilling, om zo duurzaamheid én rendement te verbeteren!”

De Postcode Loterij organiseerde de internationale competitie voor groene start-ups dit jaar voor de veertiende keer. De hoofdprijs (€500.000) ging naar het Britse SoluBlue en runner-up Jiva, ook uit Groot-Brittannië, kan €200.000 in haar zak steken. Niet alleen Orbisk wint €100.000, ook Made of Air (Duitsland), N2 Applied (Noorwegen) en Enjay (Zweden), nemen een ton mee naar huis. 

Lees ook
Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

Landelijk innamesysteem statiegeldblikjes drie maanden vertraagd

Vanwege een tekort aan grondstoffen en personeel is het landelijk dekkend innamesysteem voor statiegeldblikjes drie maanden niet gereed op 31 december. In plaats daarvan kunnen supermarkten drie maanden later, per 1 april, statiegeldblikjes innemen. Dat meldt Stichting Afvalfonds Verpakkingen.