Statiegeld op blikjes uitgesteld tot april 2023

Blikjes frisdrank (Pexels)

Foto: Pexels

Staatssecretaris Vivianne Heijen van Milieu wilde op 1 januari 2023 statiegeld op blikjes invoeren, maar de Raad van State bepaalt anders. Het statiegeldsysteem voor blikjes moet van de bestuursrechter 1 april 2023 starten.

Producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen, protesteerden tegen de invoer op 1 januari 2023. Die datum was volgens de sector niet haalbaar vanwege de onzekerheid in levertijden van bijvoorbeeld machines en IT-problemen rond het systeem. Vervolgens werd geprobeerd om de invoering af te dwingen met dwangsommen. Dat was voor de stichting reden om een zaak aan te spannen bij de Raad van State.

De Raad van State besliste in het voordeel van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Vanwege het gebrek aan machines voor een werkend systeem zouden supermarkten blikjes handmatig in moeten nemen. Volgens de bestuursrechter kan dat tot ‘grote praktische problemen’ leiden en daarom is het beter om de invoering enkele maanden uit te stellen. Dwangsommen achtte de rechter onredelijk en daarom mogen deze pas na 1 april.

Reactie Afvalfonds Verpakkingen

Stichting Afvalfonds Verpakkingen vindt het prettig dat de Raad van State zo snel een uitspraak heeft gedaan. Dat geeft volgens algemeen directeur Hester Klein Lankhorst iedereen duidelijkheid en rust. Ze belooft vanaf 1 april een landelijk dekkend, consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor blikjes. “Het Afvalfonds is voorstander van invoering van statiegeld op blikjes. Hiermee wordt zwerfafval verder teruggedrongen en waardevol materiaal teruggewonnen voor hergebruik. Zodat geen enkele verpakking meer verloren gaat als grondstof. Dat is het doel van deze hele operatie. Het is fijn dat de rechter dat ook zo ziet.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Vanaf vandaag kunnen op Utrecht Centraal lege plastic flesjes met statiegeld ingeleverd worden. Het is het eerste treinstation in Nederland met een innamepunt voor statiegeldflesjes. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten te hebben. Dit jaar nog komen er ook automaten op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal...

Fish Tales zoekt nieuwe aandeelhouders

Fish Tales zoekt nieuwe aandeelhouders

Duurzame visproducent Fish Tales wil verder groeien in de Verenigde Staten. Om dit mogelijk te maken zoekt het bedrijf aandeelhouders via online platform Eyevestor. In totaal wil Fish Tales 1,2 miljoen euro op halen.

ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil de invoering van statiegeld op blikjes op 1 januari 2023 afdwingen met een dwangsom. Hiermee reageert de ILT op het bericht van het Afvalfonds Verpakkingen dat zij de invoering uit stellen tot april 2023.