Het hoge woord is eruit: per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven besloten. Voor kleine flesjes wordt dan 15 cent statiegeld gerekend. Inleverpunten voor kleine flesjes moeten niet alleen in de supermarkt komen, maar ook op treinstations, tankstations en bij cateraars. Bovendien zegt Van Veldhoven ook statiegeld op blikjes te gaan invoeren als in het najaar van 2021 het aandeel daarvan in het zwerfafval niet flink is gedaald.

Bij zo’n 12.000 verkopers kunnen de flesjes straks worden ingeleverd: in supermarkten, via cateraars, op treinstations en bij grote tankstations langs de weg. Horeca en kleine bedrijven zijn uitgesloten van de verplichting kleine flesjes in te zamelen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schat in dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, zal worden ingeleverd. De kosten van het nieuwe statiegeldsysteem, geschat op enkele tientallen miljoenen, komen op rekening van het bedrijfsleven.

Geen oplossing vanuit industrie

In 2018 maakte de overheid afspraken met het bedrijfsleven om het aantal kleine plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70-90% af te laten nemen. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Van Veldhoven beloofde vorig jaar om deze lente met een definitief besluit te komen over statiegeld op kleine flesjes. Toen al leek de invoering ervan onvermijdelijk. In de periode die de industrie had gekregen om zelf oplossingen te vinden tegen zwerfvuil, was het aandeel van plastic flesjes in het zwerfvuil toegenomen in plaats van verminderd.

Blikjes

Van Veldhoven is inmiddels ook bezig met de voorbereiding van wet- en regelgeving voor statiegeld op blikjes. Opnieuw geeft ze de industrie de kans om dat te voorkomen: in het najaar van 2021 moeten er tenminste 70% minder blikjes in het zwerfafval belanden. Lukt dat niet, dan wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Vorig jaar leek Van Veldhoven die maatregel nog niet te overwegen. Blikjes waren volgens haar deel van een bredere zwerfvuilproblematiek die een andere aanpak vergde. 

Altijd op de hoogte blijven?