STEC-bacterie in rundvlees

Gehakt

De afgelopen week haalden verschillende supermarkten rundvleesproducten uit de schappen vanwege een mogelijke besmetting met de STEC-bacterie. In de meeste gevallen gaat het om rundergehakt. De NVWA geeft in een reactie aan dat het nog niet duidelijk is of al het besmette vlees uit de supermarkt is. Mogelijk volgen er nog meer terugroepacties. Wat is de STEC-bacterie en hoe komt het in ons vlees terecht?

STEC staat voor shiga-toxine producerende E. coli. E. coli zit van nature in de darmen van mensen en dieren en beschermt tegen ziekmakende bacterieën. Maar sommige calibacterieën, zoals STEC, kunnen gifstoffen produceren. Bij STEC is dat shiga-toxine. Deze gifstof veroorzaakt schade aan de cellen in de darmwand. Mensen die besmet raken met deze bacterie kunnen ernstige maag- en darmklachten krijgen.

Besmetting met STEC-bacterie

Mensen kunnen besmet raken met de STEC-bacterie door voeding (zoals het eten van onvoldoende verhit rundvlees) of door besmette mest. Veel dieren, zoals runderen, schapen, varkens en pluimvee, hebben STEC van in hun darmen. De dieren worden hier niet ziek van en scheiden de bacterie uit via de ontlasting. Dit kan de grond en het oppervlaktewater besmetten.

In het slachthuis kan vlees met STEC besmet raken als de karkassen aan de buitenkant zijn bevuild met ontlasting. Als deze ontlasting zichtbaar is, keurt de NVWA de karkassen direct af. Maar het is niet altijd zichtbaar. In dat geval kan bij de verwerking van de karkassen de bacterie in het vlees terecht komen. Bijvoorbeeld bij het malen van vlees tot gehakt of hamburgers. Binnen de uitsnijderijen wordt hier op gecontroleerd, maar omdat dergelijke analyses een paar dagen duren, ligt het vlees soms al in de supermarkt.

Niet alleen vlees kan besmet raken met STEC. Ook melk die niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd is, kan gevaarlijk zijn. Ook groente, zoals sla en spinazie kan STEC bevatten als de boer besmette mest of oppervlakte water gebruikt voor het besproeien.

Overigens betekent de consumptie van besmet vlees niet automatisch dat iemand gezondheidsklachten krijgt. Als het vlees voldoende verhit wordt, wordt de bacterie onschadelijk gemaakt. Wel bestaat de kans op kruisbesmetting in de keuken als het vlees nog rauw is. Ook rosé gebakken en rauw vlees kan gevaarlijk zijn. De NVWA heeft nog geen meldingen van ziektegevallen gekregen. Het onderzoek naar de besmetting loopt nog. Via de website van NVWA worden eventuele nieuwe besmettingen direct bekend gemaakt.

 
Lees ook
NVWA afdeling Keuren in zwaar weer door eisen Kamer

NVWA afdeling Keuren in zwaar weer door eisen Kamer

RTL Nieuws is al verschillende maanden op het spoor van misstanden bij de afdeling Keuren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met enige regelmaat brengt de nieuwszender nieuwe zaken naar buiten op basis van de verklaringen van klokkenluiders binnen de NVWA.

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane...

Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

Vleesgigant Vion overweegt de markt voor vleesvervangers aan te boren. Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink tegen het FD. Het vleesbedrijf publiceerde vandaag zijn jaarcijfers, waarin staat dat de nettowinst in 2018 is gehalveerd.