Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Haver_pixabay

Foto: Markus Spiske, Pixabay

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.

In het onderzoek van Wageningen University & Resource (WUR), dat is geplubliceerd in Nature Food, proberen onderzoekers een inschatting te maken van het bereik van de toekomstige vraag naar voedsel en het aantal mensen dat het risico loopt structureel honger te lijden. Hiervoor voerden de Wageningse onderzoeker Michiel van Dijk en zijn collega's een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse uit en vergeleken een groot aantal mondiale voedselzekerheidsprognoses tot 2050.

Van Dijk: "We hebben alle prognoses samengebracht en onderverdeeld in een aantal zeer uiteenlopende maar plausibele sociaaleconomische toekomstscenario's, waaronder een duurzaam, een business-as-usual- en een verdeelde-wereld scenario."

Vraag naar voedsel

Volgens het onderzoek neemt de vraag naar voedsel tussen 2010-2050 met 35 tot 56 procent toe. De oorzaken zijn bevolkingsgroei, economische ontwikkeling, verstedelijking en andere ontwikkelingen. Deze stijging van de vraag naar voedsel kan negatieve gevolgen hebben voor het milieu en leiden tot een verlies van biodiversiteit. Daarom moet volgens de onderzoekers "het opvoeren van de voedselproductie gepaard gaan met beleidsplannen en investeringen die duurzame intensivering en het eten van meer plantaardig voedsel stimuleren en voedselverlies- en verspilling beperken."

De onderzoekers verwachten ook dat de honger toe zal nemen met 8 procent. Ook hiervoor moeten beleidsmakers passende lange-termijnmaatregelen. Hoewel de impact van de coronapandemie niet expliciet is meegenomen in het onderzoek, verwachten de onderzoekers dat het onderzoek "ook de negatieve COVID-gerelateerde toekomstscenario's omvat". 

Bron: Wageningen University & Resource

Lees ook
Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.