Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Haver_pixabay

Foto: Markus Spiske, Pixabay

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.

In het onderzoek van Wageningen University & Resource (WUR), dat is geplubliceerd in Nature Food, proberen onderzoekers een inschatting te maken van het bereik van de toekomstige vraag naar voedsel en het aantal mensen dat het risico loopt structureel honger te lijden. Hiervoor voerden de Wageningse onderzoeker Michiel van Dijk en zijn collega's een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyse uit en vergeleken een groot aantal mondiale voedselzekerheidsprognoses tot 2050.

Van Dijk: "We hebben alle prognoses samengebracht en onderverdeeld in een aantal zeer uiteenlopende maar plausibele sociaaleconomische toekomstscenario's, waaronder een duurzaam, een business-as-usual- en een verdeelde-wereld scenario."

Vraag naar voedsel

Volgens het onderzoek neemt de vraag naar voedsel tussen 2010-2050 met 35 tot 56 procent toe. De oorzaken zijn bevolkingsgroei, economische ontwikkeling, verstedelijking en andere ontwikkelingen. Deze stijging van de vraag naar voedsel kan negatieve gevolgen hebben voor het milieu en leiden tot een verlies van biodiversiteit. Daarom moet volgens de onderzoekers "het opvoeren van de voedselproductie gepaard gaan met beleidsplannen en investeringen die duurzame intensivering en het eten van meer plantaardig voedsel stimuleren en voedselverlies- en verspilling beperken."

De onderzoekers verwachten ook dat de honger toe zal nemen met 8 procent. Ook hiervoor moeten beleidsmakers passende lange-termijnmaatregelen. Hoewel de impact van de coronapandemie niet expliciet is meegenomen in het onderzoek, verwachten de onderzoekers dat het onderzoek "ook de negatieve COVID-gerelateerde toekomstscenario's omvat". 

Bron: Wageningen University & Resource

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.

Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

Om het voedselsysteem verspillingsvrij te maken is inzicht per sector noodzakelijk

Uit de Monitor Voedselverspilling blijkt dat de voedselverspilling in 2019 daalde met 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. “Mooi dat de monitor aantoont dat de algehele verspilling afneemt”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Maar om gericht impact te maken voor een verspillingsvrij voedselsysteem,...