'Stop verkoop vlees onder inkoopprijs'

AMSTERDAM - Wakker Dier vraagt staatssecretaris Dijksma om een verbod op het aanbieden van vlees onder de inkoopprijs.

Supermarkten, die stunten met de prijzen van vlees wijzen volgens Wakker Dier naar de vleessector, VWA en de politiek: die zouden samen verantwoordelijk zijn voor de recente vleesschandalen. De organisatie meent echter dat de oorzaak voor een belangrijk deel bij de lage vleesprijs ligt, waarmee supermarkten klanten de winkels in proberen te lokken. "Met hun constante prijsoorlogen in het vleesschap zetten zij boer en slachter al jaar en dag onder druk om steeds goedkoper te leveren."

Wakker Dier constateert op basis van vleesaanbiedingen op de websites en in de folders van de 8 grootste supermarkten, dat supers vaker zijn gaan "kiloknallen". Het aantal aanbiedingen met vers vlees voor een zeer lage prijs (onder de gemiddelde prijs van kattenvoer), nam het eerste kwartaal van dit jaar met 47 procent toe: van 66 naar 97, aldus Wakker Dier. 

Fairtrade

Wakker Dier noemt een einde aan de verkoop onder de inkoopprijs een eerste stapje richting een ‘fairtrade’ beleid voor de boer en zijn dieren.

Lees ook:

‘Aantal diervriendelijke prijsstunts daalt' (12 februari 2014)

Meer over
Lees ook
Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te...

Kamer schiet verbod op kiloknallers af

Het PvdA-plan om kiloknallers te gaan verbieden en dus een minimum verkoopprijs op vlees in te voeren, haalt geen meerderheid in de Tweede Kamer. Partijen zijn kritisch. Staatssecretaris van Dam van EZ wil dat de betrokkenen in de vleesketen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. De VVD vreest dat het vlees door het plan duurder zal uitpakken. CDA en SGP verwachten lastendruk voor supermarkten, als de kostprijs van elk stuk vlees apart moet worden vastgesteld. CU is voor het plan, maar volgens die partij mag het van Europa niet. Ook D66 verwacht dat het niet haalbaar is en vindt bovendien dat de...