Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd.

Bij onderzoek dat de NVWA in 2017 en 2018 uitvoerde naar resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit, blijkt dat overschrijdingen van de limiet vooral worden gevonden in producten uit landen als Turkije, Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek, Mexico en Kenia. De strengere importcontroles die voor zulke landen geldt blijken wel te werken, concludeert de NVWA. Onder andere druiven uit Peru en aubergines uit Thailand voldoen steeds vaker aan de eisen. Dan worden de producten van de lijst voor verscherpte controle afgehaald.

Toch lijkt ook daarna goede controle geen overbodige luxe. Zo heeft de NVWA bonen uit Kenia, die voorheen van de lijst voor verscherpte importcontrole was verwijderd, opnieuw onder het strengere regime gebracht. Na marktonderzoek bleken de bonen weer vaker de toegestane limiet te overschrijden.

Altijd op de hoogte blijven?