Stress op de werkvloer door tekort aan technici

16 juli 2018

Bij veel technische bedrijven is er sprake van drukte en stress op de werkvloer door kwantitatieve (37 procent) en kwalitatieve (31 procent) tekorten aan technici. Hierdoor staat ook de kwaliteit van werk onder druk. Daarnaast leiden de personeelstekorten tot een stagnerende groei van de organisatie. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer.

“We moeten het effect van stress op de werkvloer niet onderschatten”, zegt John Huizing, directeur bij ROVC. “Wanneer medewerkers stress ervaren, melden zij zich bijvoorbeeld sneller ziek omdat zij het werk mentaal niet meer aan kunnen. Ook leidt stress vaak tot lichamelijke klachten. Medewerkers met stress functioneren minder goed en zijn prikkelbaar, waardoor het aantal conflicten op de werkvloer toeneemt. De werksfeer verslechtert en de kwaliteit loopt terug. Dit zal uiteindelijk leiden tot verminderde productie en productkwaliteit en daardoor een strenger beleid vanuit het management. Zo komt een organisatie terecht in een neerwaartse spiraal. Want wanneer het management dichter op de huid van de technicus gaat zitten, ervaart hij weer meer stress.”

ROVC TechBarometer

De ROVC TechBarometer is een onderzoek dat werd uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Het rapport geeft inzicht in de relevante trends voor de techniekVoor dit onderzoek gaven 969 respondenten uit de technische branche antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Tekort aan technici

Er is een dringend tekort aan technici. Hierbij gaat het met name om technici met mbo-3 en mbo-4 niveau, respectievelijk 24 en 46 procent. De technische branche verwacht de komende vijf jaar op het gebied van ervaringsniveau het grootste tekort aan technisch geschoolde mediors (47 procent). Deze groep bestaat uit technici met ongeveer twee tot vijf jaar werkervaring.

Honkvast

Uit het rapport blijkt ook dat het technisch personeel in Nederland trouw is. Ze geven geeft niet zomaar hun baan op. Vaak blijven zij langere tijd bij de organisatie: 45 procent van de technici werkt 11-20 jaar binnen dezelfde organisatie. Functiewissels komen niet veel voor. 15 procent wisselt nooit van functie, 73 procent soms en slechts 10 procent regelmatig.

Altijd op de hoogte blijven?