Stromingsgedrag meten voor… hagelslag

(Zand)korrels kunnen zich als vloeistof en vaste stof gedragen. Internationale onderzoekers van onder meer Wageningen University ontwikkelden een techniek om krachten te meten die een rol spelen bij grondverzakkingen, aardbevingen, doorvoer van grondstoffen én… bij het strooien van hagelslag uit een pak.

Bij terreinen als de grondstoffenindustrie (bulktransport en het vullen en legen van silo's), op aardbevingsgebied en bij het produceren van korrels als hagelslag, is stromingsgedag zo complex dat computermodellen de enige mogelijkheid zijn om tot een beter begrip te komen.

Krachtenvelden

Een nieuwe experimentele techniek, index-matching tomografie genoemd, combineert lasers en digitale camera’s met krachtsensoren en digitale beeldbewerkingstechnieken om diep in stapels korrels te kunnen kijken en individuele krachten tussen die korrels te meten. Dat meldt Wageningen UR.

De onderzoekers die samenwerkten in de Amerikaanse Duke University, hopen via index-matching tomografie inzicht te krijgen in de krachtenvelden die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld zandkorrels gaan schuiven of juist blijven steken.

Doorstroming

Op deze manier kunnen methoden worden ontwikkeld om adequater te waarschuwen bij mogelijke aardbevingen of aardverschuivingen, om bulkgrondstoffen sneller te laten doorstromen of om hagelslag soepeler op de boterham te krijgen.

Lees ook:

Lees ook
11 foodbedrijven in KVK Innovatie Top 100

11 foodbedrijven in KVK Innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel heeft de Innovatie Top 100 bekendgemaakt: een lijst van de 100 meeste innovatie bedrijven van Nederland in 2022. In de lijst staan 11 bedrijven uit de food- en agrisector, waaronder Koppert Cress met Nederlandse vanille en Karma Kebab met 100% plantaardige kebab.

HAS green academy en Bamboo Brands ontwikkelen Consumer Behaviour Lab voor duurzaam voedsel

HAS green academy en Bamboo Brands ontwikkelen Consumer Behaviour Lab voor duurzaam voedsel

Het lectoraat Design Methoden in Food van HAS green academy gaat samen met Bamboo Brands een Consumer Behaviour Lab opzetten. Dit lab richt zich op het ontwikkelen van betrouwbare voorspellende methoden die studenten en professionals ondersteunen in het bedenken, ontwerpen en vermarkten van gezond en duurzaam voedsel voor consumensen.

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

De Finse zoetwarenproducent Fazer werkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor een duurzame productie van cacao. De producent vindt het belangrijk om alternatieven voor traditionele cacaoteelt te onderzoeken vanwege duurzaamheid, klimaatverandering en het welzijn van boeren en werknemers in de cacaoproductie.