Stromingsgedrag meten voor… hagelslag

6 maart 2015

(Zand)korrels kunnen zich als vloeistof en vaste stof gedragen. Internationale onderzoekers van onder meer Wageningen University ontwikkelden een techniek om krachten te meten die een rol spelen bij grondverzakkingen, aardbevingen, doorvoer van grondstoffen én… bij het strooien van hagelslag uit een pak.

Bij terreinen als de grondstoffenindustrie (bulktransport en het vullen en legen van silo's), op aardbevingsgebied en bij het produceren van korrels als hagelslag, is stromingsgedag zo complex dat computermodellen de enige mogelijkheid zijn om tot een beter begrip te komen.

Krachtenvelden

Een nieuwe experimentele techniek, index-matching tomografie genoemd, combineert lasers en digitale camera’s met krachtsensoren en digitale beeldbewerkingstechnieken om diep in stapels korrels te kunnen kijken en individuele krachten tussen die korrels te meten. Dat meldt Wageningen UR.

De onderzoekers die samenwerkten in de Amerikaanse Duke University, hopen via index-matching tomografie inzicht te krijgen in de krachtenvelden die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld zandkorrels gaan schuiven of juist blijven steken.

Doorstroming

Op deze manier kunnen methoden worden ontwikkeld om adequater te waarschuwen bij mogelijke aardbevingen of aardverschuivingen, om bulkgrondstoffen sneller te laten doorstromen of om hagelslag soepeler op de boterham te krijgen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?