Studenten testen algenknappertje op festival

Algen315

Vier studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein gaan deze zomer het door hen ontwikkelde 'algenknappertje' testen. Tijdens ‘Welcome to The Village’ in Leeuwarden (19-22 juli) serveren zij het knappertje aan de vrijwilligers van dit festival. De studenten onderzoeken hoe de acceptatie van algen in ons voedsel is. De test wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en Innofest.

Algen

Het knappertje van de studenten is gemaakt van algen. Algen zijn zeer eiwitrijk, bevatten acht aminozuren die een mens nodig heeft, en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ook dient het als smaakversterker, waardoor er minder zout aan een product toegevoegd hoeft te worden.

Vanwege deze eigenschappen zijn algen een goed alternatief voor dierlijk eiwit. Algen hebben ook een positieve impact op de gezondheid en op de ecologische footprint van eiwitproductie, zoals minder CO2. Voor de productie van algen eiwit is veel minder grondoppervlakte en water nodig in vergelijking met het telen van andere plantaardige of dierlijke eiwitten. De studenten en Van Hall Larenstein willen met dit project kennis opbouwen over de acceptatie van algen. Dit kan de weg naar grootschalig gebruik van algen als eiwitbron in ons voedsel versnellen.

Het algenknappertje

De studenten wonnen met hun biologische product een pitchwedstrijd en daarmee een testplek op 2 festivals. Daarbij werken de studenten samen met Wieringa’s Knappertjes uit Wildervank, waar de algenknapper gebakken wordt. Producenten Duplaco uit Hengelo en Algreen uit Wageningen leveren de algen. Bewuste consumenten hebben een grote behoefte aan vervangers van dierlijk eiwit. Het knappertje heeft daardoor Merktpotentie.

Innofest en SIA

Lector Eric de Bruin (Biobased Proteins, Van Hall Larenstein) bracht de studenten in contact met Innofest en SIA. SIA  geeft financiële steun. Het innovatiestimuleringsprogramma van Innofest geeft de studenten de mogelijkheid om hun innovaties te testen op festivals in Noord Nederland. Volgens de organisatie worden deze festivals bezocht door een publiek van jong tot oud met een 'open mind'. Dit maakt deze festivals uitermate geschikt voor het testen van innovaties.

 
Lees ook
Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Plantaardige eiwitfaciliteiten in kaart gebracht

Foodvalley NL heeft een overzicht gepubliceerd van Nederlandse faciliteiten voor het testen en opschalen van ingrediënten, halffabrikaten of eindproducten met plantaardige ingrediënten. Deze Protein Facility Map is bedoeld als hulpmiddel voor bedrijven die deze faciliteiten zelf niet hebben maar wel willen innoveren op dit gebied.

Microalgen als eiwitbron

Microalgen als eiwitbron

Voedingsmiddelen producent Nestlé gaat samen met het Nederlandse biotechnologieconcern Corbion op algen gebaseerde ingrediënten ontwikkelen voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘We zijn micro-algen als een alternatieve bron voor eiwitten en micronutriënten actief aan het verkennen’, aldus Nestlé-CTO Stefan Palzer. Foto:...

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...