Studenten testen algenknappertje op festival

Algen315

Vier studenten van de minor International Business of Natural Resources aan Van Hall Larenstein gaan deze zomer het door hen ontwikkelde 'algenknappertje' testen. Tijdens ‘Welcome to The Village’ in Leeuwarden (19-22 juli) serveren zij het knappertje aan de vrijwilligers van dit festival. De studenten onderzoeken hoe de acceptatie van algen in ons voedsel is. De test wordt mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en Innofest.

Algen

Het knappertje van de studenten is gemaakt van algen. Algen zijn zeer eiwitrijk, bevatten acht aminozuren die een mens nodig heeft, en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ook dient het als smaakversterker, waardoor er minder zout aan een product toegevoegd hoeft te worden.

Vanwege deze eigenschappen zijn algen een goed alternatief voor dierlijk eiwit. Algen hebben ook een positieve impact op de gezondheid en op de ecologische footprint van eiwitproductie, zoals minder CO2. Voor de productie van algen eiwit is veel minder grondoppervlakte en water nodig in vergelijking met het telen van andere plantaardige of dierlijke eiwitten. De studenten en Van Hall Larenstein willen met dit project kennis opbouwen over de acceptatie van algen. Dit kan de weg naar grootschalig gebruik van algen als eiwitbron in ons voedsel versnellen.

Het algenknappertje

De studenten wonnen met hun biologische product een pitchwedstrijd en daarmee een testplek op 2 festivals. Daarbij werken de studenten samen met Wieringa’s Knappertjes uit Wildervank, waar de algenknapper gebakken wordt. Producenten Duplaco uit Hengelo en Algreen uit Wageningen leveren de algen. Bewuste consumenten hebben een grote behoefte aan vervangers van dierlijk eiwit. Het knappertje heeft daardoor Merktpotentie.

Innofest en SIA

Lector Eric de Bruin (Biobased Proteins, Van Hall Larenstein) bracht de studenten in contact met Innofest en SIA. SIA  geeft financiële steun. Het innovatiestimuleringsprogramma van Innofest geeft de studenten de mogelijkheid om hun innovaties te testen op festivals in Noord Nederland. Volgens de organisatie worden deze festivals bezocht door een publiek van jong tot oud met een 'open mind'. Dit maakt deze festivals uitermate geschikt voor het testen van innovaties.

 
Lees ook
Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te...

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Darmbacterie ontdekt die onverteerbare vezels helpt verteren

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontdekten de eerste darmbacterie die zich gespecialiseerd heeft in het afbreken van de onverteerbare voedingsvezel pectine. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde ISME Journal van Nature. Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar....

Gelderland investeert miljoenen in nieuw onderzoeksinstituut

Gelderland investeert miljoenen in nieuw onderzoeksinstituut

De Provincie Gelderland heeft deze week besloten om de komende 8 jaar in totaal 65 miljoen euro te investeren in het initiatief OnePlanet. Dit initiatief gaat op zoek naar technologische innovaties rondom voeding, gezondheid en landbouw, om de gezondheid van de mens te bevorderen. OnePlanet is een samenwerking tussen de universiteiten van Wageningen...