Suikergehalte vruchtenyoghurts verschilt aanzienlijk

Er zitten grote verschillen in suikergehaltes van vanillevla en vanille- en vruchtenyoghurts. Zo bevat 150 ml vruchtenyoghurt 3 tot wel 5 suikerklontjes. Het loont dus om etiketten te vergelijken, meldt het Voedingscentrum op basis van onderzoek van de NVWA.

Vruchtenyoghurts met de voedingsclaim ‘0% vet’ zijn verder niets magerder dan de andere ‘magere’ producten, blijkt uit het NVWA-onderzoek. Wel bevatten de producten minder suiker en vet dan de etiketten vermelden.

Onderzoek naar 45 soorten

De NVWA deed in het najaar van 2014 onderzoek naar 45 familieverpakkingen vanillevla en vanille- en vruchtenyoghurt. Het ging om 20 pakken vanillevla en 25 vanille- en vruchtenyoghurts van diverse (huis)merken bij 12 verschillende retailketens. Ook zijn drie verpakkingen op basis van soja onderzocht. De monsters werden onderzocht op de suiker- en vetgehaltes.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de vanille- en vruchtenyoghurts tussen de 8,7 en 12,9 gram suiker per 100 gram bevatten. Dit is ongeacht het vetgehalte. Deze yoghurtsoorten bevatten gemiddeld meer suiker dan vanillevla. In de vanillevla zat tussen de 8,1 en 11,7 gram suiker per 100 gram.

Gedeclareerd suiker en vet

Over het algemeen lagen de op het etiket gedeclareerde suiker- en vetgehaltes respectievelijk 10 procent en 6 procent hoger dan de geanalyseerde gehaltes. Deze verschillen waren statistisch significant. Toch vallen ze volgens de NVWA binnen de tolerantiegrenzen tussen de vermelde en gemeten waarde voor de voedingswaarde.

Ook blijkt dat 'magere' producten met een voedingsclaim '0% vet' gemiddeld evenveel vet bevatten (namelijk 0,05 procent) als 'magere' producten zonder deze claim (die gemiddeld 0,06 procent vet bevatten).

“Vruchtenyoghurt lijkt voor veel consumenten gezond, omdat het gaat om (magere)yoghurt en vruchten, twee producten die goede voedingstoffen bevatten”, stelt de Consumentenbond.

'Zelf vers fruit toevoegen'

“Maar ze bevatten ook veel toegevoegd suiker, waardoor je al gauw ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt dan goed voor je is. Zelf wat vers fruit toevoegen aan een schaaltje magere of halfvolle yoghurt is een gezonder alternatief.”

De NVWA onderzocht de vanille- en vruchtenyoghurt en vanillevla naar aanleiding van het Akkoord Verbetering productsamenstelling dat het ministerie van VWS in januari 2014 heeft gesloten met het CBL, FNLI, KHN en Veneca.

Afgesproken is toen dat partijen zich de komende jaren gezamenlijk inzetten voor een gezonder aanbod van producten: minder zout, minder (verzadigd) vet en minder energie (suiker en vet).

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.

Samenwerking FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer

Samenwerking FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer

FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer gaan samenwerken. Gezamenlijk gaan de bedrijven verder met het ontwikkelen van een lokale keten voor plantaardige zuivelalternatieven met een goed verdienmodel voor de boer.