Suikergehalte vruchtenyoghurts verschilt aanzienlijk

Er zitten grote verschillen in suikergehaltes van vanillevla en vanille- en vruchtenyoghurts. Zo bevat 150 ml vruchtenyoghurt 3 tot wel 5 suikerklontjes. Het loont dus om etiketten te vergelijken, meldt het Voedingscentrum op basis van onderzoek van de NVWA.

Vruchtenyoghurts met de voedingsclaim ‘0% vet’ zijn verder niets magerder dan de andere ‘magere’ producten, blijkt uit het NVWA-onderzoek. Wel bevatten de producten minder suiker en vet dan de etiketten vermelden.

Onderzoek naar 45 soorten

De NVWA deed in het najaar van 2014 onderzoek naar 45 familieverpakkingen vanillevla en vanille- en vruchtenyoghurt. Het ging om 20 pakken vanillevla en 25 vanille- en vruchtenyoghurts van diverse (huis)merken bij 12 verschillende retailketens. Ook zijn drie verpakkingen op basis van soja onderzocht. De monsters werden onderzocht op de suiker- en vetgehaltes.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de vanille- en vruchtenyoghurts tussen de 8,7 en 12,9 gram suiker per 100 gram bevatten. Dit is ongeacht het vetgehalte. Deze yoghurtsoorten bevatten gemiddeld meer suiker dan vanillevla. In de vanillevla zat tussen de 8,1 en 11,7 gram suiker per 100 gram.

Gedeclareerd suiker en vet

Over het algemeen lagen de op het etiket gedeclareerde suiker- en vetgehaltes respectievelijk 10 procent en 6 procent hoger dan de geanalyseerde gehaltes. Deze verschillen waren statistisch significant. Toch vallen ze volgens de NVWA binnen de tolerantiegrenzen tussen de vermelde en gemeten waarde voor de voedingswaarde.

Ook blijkt dat 'magere' producten met een voedingsclaim '0% vet' gemiddeld evenveel vet bevatten (namelijk 0,05 procent) als 'magere' producten zonder deze claim (die gemiddeld 0,06 procent vet bevatten).

“Vruchtenyoghurt lijkt voor veel consumenten gezond, omdat het gaat om (magere)yoghurt en vruchten, twee producten die goede voedingstoffen bevatten”, stelt de Consumentenbond.

'Zelf vers fruit toevoegen'

“Maar ze bevatten ook veel toegevoegd suiker, waardoor je al gauw ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt dan goed voor je is. Zelf wat vers fruit toevoegen aan een schaaltje magere of halfvolle yoghurt is een gezonder alternatief.”

De NVWA onderzocht de vanille- en vruchtenyoghurt en vanillevla naar aanleiding van het Akkoord Verbetering productsamenstelling dat het ministerie van VWS in januari 2014 heeft gesloten met het CBL, FNLI, KHN en Veneca.

Afgesproken is toen dat partijen zich de komende jaren gezamenlijk inzetten voor een gezonder aanbod van producten: minder zout, minder (verzadigd) vet en minder energie (suiker en vet).

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Ook dit jaar maakte Foodwatch weer een aantal partijen ongelukkig met Gouden Windei-verkiezing voor het meest misleidende product. Dit jaar werd chocopasta voor baby’s van De Kleine Keuken door het publiek als meest misleidend ervaren. ‘Vanaf 8 maanden’ staat er groot op de pot biologische chocopasta van De Kleine Keuken. De talloze...

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN. In een blikje...

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...