'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

snoep-pixabay

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden.

Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology.

De overconsumptie van suiker, met name suikerrijke dranken, is in meerdere studies bestempeld als een van de oorzaken voor de obesitasepidemie. Een opvallende trend is volgens de onderzoekers dat de suikerconsumptie in de VS in de late jaren ’90 daalde, terwijl het aantal mensen met obesitas desondanks bleef stijgen. In 2016 had bijna 40% van alle volwassenen in de VS obesitas.

De onderzoekers maakten een model waarin twee parameters naast elkaar gelegd werden. Aan de ene kant de toename van obesitas bij volwassenen sinds 1990 en aan de andere kant de toegenomen overmatige suikerconsumptie bij kinderen in de jaren ’70 en ’80.

Volgens de onderzoekers kunnen de volwassenen obesitascijfers het lange termijn-effect zijn van het suikerrijke voedingspatroon dat de volwassenen in hun kindertijd hadden. De auteurs willen hun onderzoek voortzetten door het effect van suikerrijke dranken te onderzoeken.

Sinds Groot-Brittannië de suikertaks invoerde, is het suikergehalte in voedselproducten met 2,9% gedaald. Het doel van Public Health England’s sugar reduction programme is om tegen 2020 het suikergehalte in voedselproducten, zoals ontbijtgranen en yoghurts, met 20% te verlagen ten opzichte van 2015. Met het huidige tempo zal Groot-Brittannië dat doel hoogstwaarschijnlijk niet bereiken, schrijft de BBC.

Bron: Foodlog, 26/09/2019

Lees ook
Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Ook dit jaar maakte Foodwatch weer een aantal partijen ongelukkig met Gouden Windei-verkiezing voor het meest misleidende product. Dit jaar werd chocopasta voor baby’s van De Kleine Keuken door het publiek als meest misleidend ervaren. ‘Vanaf 8 maanden’ staat er groot op de pot biologische chocopasta van De Kleine Keuken. De talloze...

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN. In een blikje...

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door voedselindustrie, zegt Foodwatch

Diëtisten worden beïnvloed door de ongezonde voedingsindustrie, zo concluderen Foodwatch en het consumentenprogramma Radar. Aanleiding zijn de door de industrie georganiseerde en gefinancierde congressen en symposia waarvoor diëtisten ‘studiepunten’ krijgen als ze die bezoeken. De banden tussen de industrie en de diëtistenvereniging...