'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

snoep-pixabay

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden.

Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology.

De overconsumptie van suiker, met name suikerrijke dranken, is in meerdere studies bestempeld als een van de oorzaken voor de obesitasepidemie. Een opvallende trend is volgens de onderzoekers dat de suikerconsumptie in de VS in de late jaren ’90 daalde, terwijl het aantal mensen met obesitas desondanks bleef stijgen. In 2016 had bijna 40% van alle volwassenen in de VS obesitas.

De onderzoekers maakten een model waarin twee parameters naast elkaar gelegd werden. Aan de ene kant de toename van obesitas bij volwassenen sinds 1990 en aan de andere kant de toegenomen overmatige suikerconsumptie bij kinderen in de jaren ’70 en ’80.

Volgens de onderzoekers kunnen de volwassenen obesitascijfers het lange termijn-effect zijn van het suikerrijke voedingspatroon dat de volwassenen in hun kindertijd hadden. De auteurs willen hun onderzoek voortzetten door het effect van suikerrijke dranken te onderzoeken.

Sinds Groot-Brittannië de suikertaks invoerde, is het suikergehalte in voedselproducten met 2,9% gedaald. Het doel van Public Health England’s sugar reduction programme is om tegen 2020 het suikergehalte in voedselproducten, zoals ontbijtgranen en yoghurts, met 20% te verlagen ten opzichte van 2015. Met het huidige tempo zal Groot-Brittannië dat doel hoogstwaarschijnlijk niet bereiken, schrijft de BBC.

Bron: Foodlog, 26/09/2019

Lees ook
Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Meer suiker in snoeprepen dan 25 jaar geleden

Snackproducenten staan onder grote druk de hoeveelheid zout en suiker in hun producten te verlagen. Maar verschillende chocoladerepen zijn in de afgelopen vijfentwintig jaar juist zoeter geworden, ontdekten Britse onderzoekers. Onderzoekers van Queen Mary University in Londen vonden informatie over de formulering van (in Groot-Brittannië verkochte)...

Chocolademaker Cadbury neemt portiecontrole voor kindertussendoortjes in eigen hand

Chocolademaker Cadbury neemt portiecontrole voor kindertussendoortjes in eigen hand

Mondelēz International presenteerde maandag zijn plannen om het aantal calorieën in chocolade- en koekproducten voor kinderen te verlagen tot maximaal 100 calorieën per stuk voor zijn merk Cadbury. Dit doet de multinational door de verpakkingen van de tussendoortjes te verkleinen. Door deze ‘geforceerde portiecontrole’ hopen ze bij te dragen aan de...

Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat een groot deel van de babyvoeding te veel suiker bevat. De Wereldgezondheidsorganisatie verzamelde data over babyvoeding in meer dan vijfhonderd winkels in de steden Wenen, Sofia, Budapest en Haifa. Met name in Wenen, Sofia en Budapest lag het suikergehalte in babyvoeding hoog. In meer...