'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

snoep-pixabay

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden.

Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology.

De overconsumptie van suiker, met name suikerrijke dranken, is in meerdere studies bestempeld als een van de oorzaken voor de obesitasepidemie. Een opvallende trend is volgens de onderzoekers dat de suikerconsumptie in de VS in de late jaren ’90 daalde, terwijl het aantal mensen met obesitas desondanks bleef stijgen. In 2016 had bijna 40% van alle volwassenen in de VS obesitas.

De onderzoekers maakten een model waarin twee parameters naast elkaar gelegd werden. Aan de ene kant de toename van obesitas bij volwassenen sinds 1990 en aan de andere kant de toegenomen overmatige suikerconsumptie bij kinderen in de jaren ’70 en ’80.

Volgens de onderzoekers kunnen de volwassenen obesitascijfers het lange termijn-effect zijn van het suikerrijke voedingspatroon dat de volwassenen in hun kindertijd hadden. De auteurs willen hun onderzoek voortzetten door het effect van suikerrijke dranken te onderzoeken.

Sinds Groot-Brittannië de suikertaks invoerde, is het suikergehalte in voedselproducten met 2,9% gedaald. Het doel van Public Health England’s sugar reduction programme is om tegen 2020 het suikergehalte in voedselproducten, zoals ontbijtgranen en yoghurts, met 20% te verlagen ten opzichte van 2015. Met het huidige tempo zal Groot-Brittannië dat doel hoogstwaarschijnlijk niet bereiken, schrijft de BBC.

Bron: Foodlog, 26/09/2019

Lees ook
Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Verband tussen bewerkt voedsel en obesitas aangetoond

Vorige week publiceerde een groep onderzoekers onder leiding van Kevin Hall een onderzoek met snoeiharde conclusies: sterk bewerkt voedsel zorgt voor een hogere calorie-intake. Het zou een verklaring zijn voor de obesitas-epidemie die woedt sinds de opmars van industrieel voedsel. We lichten het onderzoek kort uit. Veel wetenschappers...

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd. De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de...

Moedermelk voor grote mensen

Moedermelk voor grote mensen

De grote chemieconcerns DowDuPont en BASF investeren miljoenen in de productie van een suiker die alleen in moedermelk voorkomt. Ze mikken op een nieuwe markt voor volwassenen. Want wat goed is voor de mensenbaby kan ook goed zijn voor grote mensen, denken beide bedrijven. Nu al kunnen DowDuPont en BASF de zogenoemde HMO-suikers nauwelijks aangesleept...