Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

frisdr

Beeld: via Pixabay

Brits onderzoek laat zien dat een suikertaks op frisdrank werkt. De heffing, die Engeland in 2018 invoerde, heeft binnen een jaar tijd geleid tot een verlaging van suikerinname, zonder dat er minder frisdrank werd gekocht.

Een keine drie jaar geleden, in april 2018, introduceerde de Engelse overheid een “frisdranktaks”. De heffing bestaat uit 2 stappen: op drinken met 5 tot 8 gram suiker per 100 mL zit een heffing van £0.18 per liter. Voor frisdrank die 8 gram of meer suiker per 100 mL bevat, is dat £0.24.

Een jaar na de invoer van de accijns zien David Pell en collega-onderzoekers, van onder meer de Universiteit van Cambridge, een verlaging van de hoeveelheid suiker die consumenten in huis halen door frisdrank te kopen. Ze gebruikten data uit een panel dat wekelijks alle voedsel- en drankaankopen rapporteerde van zo’n 22.000 Britse huishoudens – met in totaal 31 miljoen gekochte producten. De resultaten tonen een wekelijkse verlaging van 30 gram gekochte suiker afkomstig uit frisdranken, ofwel 10% per huishouden. Dit komt neer op ongeveer 12,5 gram minder suikerconsumptie per persoon per week, ofwel een vervanging van 1 glas frisdrank (met 5 – 8 gram suiker per 100 mL) voor een suikervrij drankje.

Eerder onderzoek liet al zien dat de frisdrankindustrie zich heeft aangepast op de heffing door producten te herformuleren. 8 van de 10 grootste bedrijven verlaagden het suikergehalte van hun producten met 15% of meer. Het aantal frisdranken dat de taks-drempel overschreed daalde van 49% naar 15%.

De hoeveelheid frisdrank die in totaal werd verkocht veranderde niet. De onderzoekers noemen het een win-winsituatie: consumenten kopen minder suiker, maar producenten lijden daar niet onder. Associate professor Peter Scarborough in een persbericht: “De reductie van suikerconsumptie, als resultaat van veranderingen in zowel de industrie als consumentengedrag, demonstreert dat een heffing op voeding en dringen kan leiden tot positieve uitkomsten.”

Bron paper: The BMJ, open access

Lees ook
Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.