Suikertaks op frisdrank leidt tot minder suikerconsumptie

frisdr

Beeld: via Pixabay

Brits onderzoek laat zien dat een suikertaks op frisdrank werkt. De heffing, die Engeland in 2018 invoerde, heeft binnen een jaar tijd geleid tot een verlaging van suikerinname, zonder dat er minder frisdrank werd gekocht.

Een keine drie jaar geleden, in april 2018, introduceerde de Engelse overheid een “frisdranktaks”. De heffing bestaat uit 2 stappen: op drinken met 5 tot 8 gram suiker per 100 mL zit een heffing van £0.18 per liter. Voor frisdrank die 8 gram of meer suiker per 100 mL bevat, is dat £0.24.

Een jaar na de invoer van de accijns zien David Pell en collega-onderzoekers, van onder meer de Universiteit van Cambridge, een verlaging van de hoeveelheid suiker die consumenten in huis halen door frisdrank te kopen. Ze gebruikten data uit een panel dat wekelijks alle voedsel- en drankaankopen rapporteerde van zo’n 22.000 Britse huishoudens – met in totaal 31 miljoen gekochte producten. De resultaten tonen een wekelijkse verlaging van 30 gram gekochte suiker afkomstig uit frisdranken, ofwel 10% per huishouden. Dit komt neer op ongeveer 12,5 gram minder suikerconsumptie per persoon per week, ofwel een vervanging van 1 glas frisdrank (met 5 – 8 gram suiker per 100 mL) voor een suikervrij drankje.

Eerder onderzoek liet al zien dat de frisdrankindustrie zich heeft aangepast op de heffing door producten te herformuleren. 8 van de 10 grootste bedrijven verlaagden het suikergehalte van hun producten met 15% of meer. Het aantal frisdranken dat de taks-drempel overschreed daalde van 49% naar 15%.

De hoeveelheid frisdrank die in totaal werd verkocht veranderde niet. De onderzoekers noemen het een win-winsituatie: consumenten kopen minder suiker, maar producenten lijden daar niet onder. Associate professor Peter Scarborough in een persbericht: “De reductie van suikerconsumptie, als resultaat van veranderingen in zowel de industrie als consumentengedrag, demonstreert dat een heffing op voeding en dringen kan leiden tot positieve uitkomsten.”

Bron paper: The BMJ, open access

Lees ook
Suikertaks als oplossing?

Suikertaks als oplossing?

Eind 2018 presenteerde de overheid het Nationaal Preventieakkoord (NPA): een serie doelstellingen om de Nederlandse bevolking gezonder te laten leven. Anno 2021 zijn er slechts dertien van de 39 gestelde doelen in het NPA gehaald op, concludeerde het RIVM in juli. We eten veelal nog te ongezond.

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.