‘Suikertax in Nederland? Nu nog niet’

Een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen is in Nederland voorlopig nog niet aan de orde. Sommige politieke partijen zien er wel heil in, maar dubben over een praktische uitvoerbaarheid. Dat meldt de Telegraaf.

Een suikertax is weer actueel nu België per 1 januari 2016 een dergelijke belasting invoert op frisdranken. Tv-kok Jamie Oliver heeft recentelijk in Engeland een frisdranktax op de politieke agenda gekregen.

'Lastig vast te stellen'

In Nederland is de PvdA vóór een suikertaks, al vindt kamerlid Ed Groot het lastig om van allerlei producten eerst het suikergehalte te gaan vaststellen. Ook komt er nogal wat bij kijken. “Ik zou zeggen, nu even niet", zegt hij in de krant. "De Belastingdienst heeft al genoeg op het bordje.”

'Dwing foodfabrikanten'

Het CDA heeft bezwaren en vraagt zich af waar de grens getrokken moet worden. VVD en PVV zien niets in belastingen om eetgedrag te beïnvloeden. De SP is ook tegen en ziet liever dat de overheid voedingsmiddelenfabrikanten dwingt om suiker in hun producten te minderen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Producenten pure vruchtensappen starten campagne ‘Geen suikertaks in de boomgaard’

Producenten pure vruchtensappen starten campagne ‘Geen suikertaks in de boomgaard’

Nederlandse producenten van pure vruchtensappen starten een campagne tegen de aankomende belastingverhoging op suikerhoudende frisdranken. “De inhoud van onze flessen groeit aan de boom, hier komt geen gram bewerkte fabriekssuiker aan te pas.”

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.