Supermarkten verwijderen koekjes vanwege fipronil-eieren

verwerkt ei_2

Dertien supermarktformules aangesloten bij de Superunie hebben 23 augustus in stilte wafels en koekjes uit de schappen waarvoor met fipronil besmette eieren zijn gebruikt. Onder andere Coop, Deen en Emté haalden wafels van het eigen merk uit de schappen. 21 augustus haalde Albert Heijn al Albert Heijn twee soorten koekjes van het merk Lotus uit de handel. De supermarkten verwachten nog meer stille recalls.

Wilco Jansen van Emté zegt tegen de krant: ''We verwachten nog veel meer van dergelijke stille recalls. Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen.’’ Het is een zogenaamde stille recall, omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het gaat om een 'kwaliteitsissue'.

Bewerkte eiproducten

Alle verse eieren zijn schoon. Maar de voedingsindustrie maakt gebruik van bewerkte eiproducten zoals gedroogd eipoeder of gepasteuriseerd eigeel. Deze producten zijn veel langer houdbaar. Een derde van de Nederlandse eieren wordt gebruikt voor bewerkte eiproducten. Momenteel wordt de voorraad eipoeder onderzocht.

FNLI gaf eerder aan dat de producten waarin besmette eieren zijn bewerkt veilig zijn. Alle voorraden eipoeders worden momenteel onderzocht. En ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt in het AD dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De recalls gebeuren op initiatief van de fabrikant. In landen als Frankrijk en Verenigd Koninkrijk werden al eerder producten waar ei in is verwerkt uit de schappen gehaald.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
FNLI steunt bedrijven uit de voedingsmiddelensector bij digitale veiligheid

FNLI steunt bedrijven uit de voedingsmiddelensector bij digitale veiligheid

De FNLI gaat midden- en kleinbedrijven uit de voedingsmiddelensector helpen bij het werken aan digitale veiligheid door een samenwerking met het platform Samen Digitaal Veilig. Het platform helpt ondernemers bij het vergroten van de cyberweerbaarheid van hun onderneming.

PLUS breidt broodassortiment uit met dagvers biologisch brood

PLUS breidt broodassortiment uit met dagvers biologisch brood

Vanaf deze week breidt PLUS het broodassortiment uit met twee soorten dagvers biologisch brood. Het gaat om biologisch boerenwit-meergranen en biologisch boerenbruin-meergranen. Door haar biologische assortiment uit te breiden wil PLUS investeren in mens, dier en milieu.

FNLI uit zorgen over continuïteit Nederlandse voedingsmiddelensector

FNLI uit zorgen over continuïteit Nederlandse voedingsmiddelensector

De FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedingsmiddelenproducenten. Door de explosief gestegen energiekosten komen zij steeds meer in het nauw. Een groeiend aantal producenten in verschillende sectoren ziet daarmee zelfs hun continuïteit in gevaar komen. Dat treft niet alleen individuele bedrijven, maar inmiddels ook volledige...