Supermarkten verwijderen koekjes vanwege fipronil-eieren

verwerkt ei_2

Dertien supermarktformules aangesloten bij de Superunie hebben 23 augustus in stilte wafels en koekjes uit de schappen waarvoor met fipronil besmette eieren zijn gebruikt. Onder andere Coop, Deen en Emté haalden wafels van het eigen merk uit de schappen. 21 augustus haalde Albert Heijn al Albert Heijn twee soorten koekjes van het merk Lotus uit de handel. De supermarkten verwachten nog meer stille recalls.

Wilco Jansen van Emté zegt tegen de krant: ''We verwachten nog veel meer van dergelijke stille recalls. Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen.’’ Het is een zogenaamde stille recall, omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het gaat om een 'kwaliteitsissue'.

Bewerkte eiproducten

Alle verse eieren zijn schoon. Maar de voedingsindustrie maakt gebruik van bewerkte eiproducten zoals gedroogd eipoeder of gepasteuriseerd eigeel. Deze producten zijn veel langer houdbaar. Een derde van de Nederlandse eieren wordt gebruikt voor bewerkte eiproducten. Momenteel wordt de voorraad eipoeder onderzocht.

FNLI gaf eerder aan dat de producten waarin besmette eieren zijn bewerkt veilig zijn. Alle voorraden eipoeders worden momenteel onderzocht. En ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt in het AD dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. De recalls gebeuren op initiatief van de fabrikant. In landen als Frankrijk en Verenigd Koninkrijk werden al eerder producten waar ei in is verwerkt uit de schappen gehaald.

Lees ook:

 
Lees ook
Van Loon Group wil Promessa overnemen van Coop Supermarkten

Van Loon Group wil Promessa overnemen van Coop Supermarkten

Van Loon Group wil de aandelen van Coop Productiebedrijven, handelend onder de bedrijfsnaam ProMessa, overnemen van Coop Supermarkten. ProMessa is een slagerij, die voorverpakte vleesproducten voor verschillende supermarktketens in Nederland produceert.

Levensmiddelen- en verpakkingsindustrie presenteren klimaatplannen

Levensmiddelen- en verpakkingsindustrie presenteren klimaatplannen

Het ‘Zesde Cluster’, waar de levensmiddelenindustrie- en verpakkingsindustrie tot behoren, presenteerden hun klimaatplannen aan minister Wiebes, van Economische Zaken en Klimaat. Hierin maakt de industrie duidelijk hoe zij gaat verduurzamen en wat daarvoor nodig is van de kant van de Nederlandse overheid.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.