Supermarkten stellen boeren aansprakelijk voor schade blokkades, ministerie ‘kijkt maandag verder’

Boerenprotest_wikimedia

Foto: Wikimedia

In een persbericht schrijven de gezamenlijke Nederlandse supermarkten (verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) dat ze veel begrip hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren. Tegelijkertijd tonen ze zich ‘bezorgd over de aangekondigde acties van Farmers Defence Force gericht op het verstoren van de voedselvoorziening in Nederland. Zeker in deze tijd waarin Nederland zich voorbereidt op een mooie Kerst. Het is belangrijk dat boerenorganisaties met de overheid hierover in gesprek zijn en tot oplossingen komen. Het CBL heeft in een brief de Farmers Defence Force verzocht om de geplande acties af te blazen. Pogingen om met bestuursleden van FDF in gesprek te gaan zijn helaas op niets uitgelopen."

Namens het CBL stuurde advocatenkantoor Allen & Overy een brief aan de FDF waarin de de organisatie aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade die zij de leden van het CBL (Albert Heijn, Aldi, Bidfood, Boni Supermarkt, Boon's Markt, Coop, Deen Supermarkten, DEKA, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lekkerland, Lidi, Makro, Nettorama, Plus, Poiesz Supermarkten, Sligro, Vakcentrum en Vomar) berokkent als de FDF de aangekondigde acties voortzet.

Het ministerie van Landbouw liet Foodlog vanmiddag weten nog geen reden te zien om zich zorgen te maken over de aangekondigde acties van de boeren. Maandag aanstaande (16 december) spreken premier Rutte en minister Schouten met de boeren. "Daarna zien we verder", aldus een woordvoerder. De blokkades zijn aangekondigd voor woensdag 18 december.

Foodlog

Thema's
Lees ook
LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

LTO en NAJK stoppen met overleg voermaatregelen

De LTO en NAJK staken de gesprekken met het ministerie van LNV over de voerspoormaatregelen. Zij noemen het gesprek zinloos zolang de berekeningen van het PBL niet bekend zijn. Verder voelen de organisaties dat het ministerie het alternatieve plan niet serieus neemt.

95 procent van huishoudens koopt biologisch

95 procent van huishoudens koopt biologisch

In 2019 kocht 95,1 procent van de huishoudens biologische producten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Gfk in opdracht van Bionext. De meerderheid (89 procent) koopt deze producten gewoon in de supermarkt.

Supermarkten draaien top-omzet door corona

Supermarkten draaien top-omzet door corona

De detailhandel heeft in de maand maart gemiddeld 3,5% meer omzet gedraaid dan vorig jaar. Het verkoopvolume groeide met 2%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.