Supermarkten stellen boeren aansprakelijk voor schade blokkades, ministerie ‘kijkt maandag verder’

Boerenprotest_wikimedia

Foto: Wikimedia

In een persbericht schrijven de gezamenlijke Nederlandse supermarkten (verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) dat ze veel begrip hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren. Tegelijkertijd tonen ze zich ‘bezorgd over de aangekondigde acties van Farmers Defence Force gericht op het verstoren van de voedselvoorziening in Nederland. Zeker in deze tijd waarin Nederland zich voorbereidt op een mooie Kerst. Het is belangrijk dat boerenorganisaties met de overheid hierover in gesprek zijn en tot oplossingen komen. Het CBL heeft in een brief de Farmers Defence Force verzocht om de geplande acties af te blazen. Pogingen om met bestuursleden van FDF in gesprek te gaan zijn helaas op niets uitgelopen."

Namens het CBL stuurde advocatenkantoor Allen & Overy een brief aan de FDF waarin de de organisatie aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade die zij de leden van het CBL (Albert Heijn, Aldi, Bidfood, Boni Supermarkt, Boon's Markt, Coop, Deen Supermarkten, DEKA, Dirk, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lekkerland, Lidi, Makro, Nettorama, Plus, Poiesz Supermarkten, Sligro, Vakcentrum en Vomar) berokkent als de FDF de aangekondigde acties voortzet.

Het ministerie van Landbouw liet Foodlog vanmiddag weten nog geen reden te zien om zich zorgen te maken over de aangekondigde acties van de boeren. Maandag aanstaande (16 december) spreken premier Rutte en minister Schouten met de boeren. "Daarna zien we verder", aldus een woordvoerder. De blokkades zijn aangekondigd voor woensdag 18 december.

Foodlog

Thema's
Lees ook
Consument betaalt meer voor boodschappen in de supermarkt

Consument betaalt meer voor boodschappen in de supermarkt

De consument betaalt gemiddeld 18,5 procent meer voor de boodschappen in de supermarkt dan 11 maanden geleden. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, meldt NOS.

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

Plastic handgrepen multiverpakkingen frisdrank verdwijnen

De plastic handgrepen van multiverpakkingen frisdrank en water in de supermarkt gaan verdwijnen. Albert Heijn, Jumbo, Coca-Cola in Nederland, en Vrumona hebben besloten om hier mee te stoppen.

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.