Supermarkten bezorgd over wetsvoorstel oneerlijke handelspraktijken

shopping-1165437_1280

Het CBL, de brancheorganisatie van Nederlandse supermarkten, zegt in een brief aan minister Schouten van Landbouw zich zorgen te maken over de uitbreiding van het wetsvoorstel over handelspraktijken in de landbouw. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat boeren beschermd worden tegen machtige afnemers en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Volgens CBL zal de uitbreiding van de wet ervoor zorgen dat grote food-multinationals aanspraak kunnen maken op dezelfde bescherming, met als gevolg hogere prijzen voor de consument.

Wetsvoorstel handelspraktijken

Het wetsvoorstel tegen oneerlijke handelspraktijken in de landbouw werd afgelopen voorjaar ingediend door Eurocommissaris Phil Hogan. Onderdeel van de wetgeving zijn onder andere kortere betalingstermijnen voor verse producten, het verbieden van eenzijdige en retroactieve contractwijzigingen en last minute annuleringen van bestellingen. Ook worden lidstaten geadviseerd een waakhond aan te stellen waarbij producenten klachten kunnen indienen wanneer afnemers de wet overtreden. Het Speciaal Comité voor Landbouw vroeg de Europese Commissie deze week om te praten over verdere uitbreiding van het wetsvoorstel van Hogan.

Zorgen CBL

De agrosector reageerde over het algemeen positief op het wetsvoorstel. De supermarktenbranche is logischerwijs minder enthousiast. Het CBL maakt zich naar eigen zeggen vooral zorgen over de grote food-multinationals als Unilever, Coca Cola en Heineken die al druk aan het lobbyen zijn om dezelfde bescherming te krijgen. Als dat zou gebeuren, zouden volgens het CBL voedingsmiddelen duurder worden voor de consument zonder dat de boeren er zelf iets mee opschieten.

Lees ook
Webportaal Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel gepubliceerd

Webportaal Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel gepubliceerd

Het nieuwe rapport Staat van de Landbouw, Natuur en Voedsel is verschenen op de nieuwe, gelijknamige website waar voortaan de meest actuele en betrouwbare gegevens zijn te vinden over de landbouw in Nederland.

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren