SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

chocolade-pixabay

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele score die dicht bij reguliere melkchocolade lag.

De nieuwe receptuur werd ontwikkeld door het SureChoc-partnerschap, waar onder meer de universiteit van Reading, het Israëlische foodbedrijf Strauss en additievenproducent Givaudan deel van uitmaken. De resulterende reep bevat zo’n 44% minder suiker dan gewone melkchocolade en bevat meer vezels. De technologie die de suiker zoeter doet smaken werd ontwikkeld bij het Israëlische bedrijf DouxMatok.

Consumententests

Aan de universiteit van Reading werden twee producten ontwikkeld: chocolade en chocoladekoekjes. Vervolgens werden ze onderworpen aan consumententests, met als doel het optimaliseren van de receptuur en een zo smakelijk mogelijk product te maken. Volgens hoofdonderzoeker Lisa Methven is de resulterende chocolade “iets minder zoet en iets minder plakkerig” dan reguliere chocolade. Het uiteindelijke product kreeg van consumenten een score van 5.1 op een schaal van 7, ten opzichte van een 5.7 voor gewone melkchocolade.

Lees ook
Barry Callebaut opent 3D Printing Studio

Barry Callebaut opent 3D Printing Studio

De Barry Callebaut Group lanceert via het decoratiemerk Mona Lisa gepersonaliseerde 3D-geprinte chocolade op schaal. Hiermee kunnen chefs hun eigen unieke creaties ontwerpen em deze snel en betaal reproduceren.

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

Duurzaamheid  in het klein

Duurzaamheid in het klein

Echt eerlijke en duurzame chocolade, bestaat dat eigenlijk? Als je afgaat op de verschillende certificaten die door producenten gevoerd worden, wel. Maar toezicht op de complexe ketens van grote producenten is moeilijk, zelfs voor de bedrijven zelf. Kan duurzaamheid daar wel gegarandeerd worden? Chocolatemakers doet het daarom anders.  Foto's:...