SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

chocolade-pixabay

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele score die dicht bij reguliere melkchocolade lag.

De nieuwe receptuur werd ontwikkeld door het SureChoc-partnerschap, waar onder meer de universiteit van Reading, het Israëlische foodbedrijf Strauss en additievenproducent Givaudan deel van uitmaken. De resulterende reep bevat zo’n 44% minder suiker dan gewone melkchocolade en bevat meer vezels. De technologie die de suiker zoeter doet smaken werd ontwikkeld bij het Israëlische bedrijf DouxMatok.

Consumententests

Aan de universiteit van Reading werden twee producten ontwikkeld: chocolade en chocoladekoekjes. Vervolgens werden ze onderworpen aan consumententests, met als doel het optimaliseren van de receptuur en een zo smakelijk mogelijk product te maken. Volgens hoofdonderzoeker Lisa Methven is de resulterende chocolade “iets minder zoet en iets minder plakkerig” dan reguliere chocolade. Het uiteindelijke product kreeg van consumenten een score van 5.1 op een schaal van 7, ten opzichte van een 5.7 voor gewone melkchocolade.

Lees ook
Bunge Loders Croklaan gebruikt vet om suiker te verlagen

Bunge Loders Croklaan gebruikt vet om suiker te verlagen

Bunge Loders Croklaan introduceert Sweetolin, de eerste commerciële oplossing die vet gebruikt om suikerverlaging in chocolade confectie-producten mogelijk te maken. Hoe werkt het, en wat maakt het anders dan andere oplossingen? Of het nu is door afspraken met de overheid of wensen vanuit de consument, om suikerreductie kan niemand meer heen....

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland gaan samenwerken. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor een betere betaling voor cacao-boeren. Vanaf nu trekken ze hier samen nog actiever in op. Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...