SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

chocolade-pixabay

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele score die dicht bij reguliere melkchocolade lag.

De nieuwe receptuur werd ontwikkeld door het SureChoc-partnerschap, waar onder meer de universiteit van Reading, het Israëlische foodbedrijf Strauss en additievenproducent Givaudan deel van uitmaken. De resulterende reep bevat zo’n 44% minder suiker dan gewone melkchocolade en bevat meer vezels. De technologie die de suiker zoeter doet smaken werd ontwikkeld bij het Israëlische bedrijf DouxMatok.

Consumententests

Aan de universiteit van Reading werden twee producten ontwikkeld: chocolade en chocoladekoekjes. Vervolgens werden ze onderworpen aan consumententests, met als doel het optimaliseren van de receptuur en een zo smakelijk mogelijk product te maken. Volgens hoofdonderzoeker Lisa Methven is de resulterende chocolade “iets minder zoet en iets minder plakkerig” dan reguliere chocolade. Het uiteindelijke product kreeg van consumenten een score van 5.1 op een schaal van 7, ten opzichte van een 5.7 voor gewone melkchocolade.

Lees ook
Overname Europe Chocolate Company door Barry Callebaut

Overname Europe Chocolate Company door Barry Callebaut

De Barry Callebaut Group neemt Europe Chocolate Company over. Callebaut verwacht de overname van de Belgische private producent van chocoladespecialiteiten en -decoraties de komende maanden af te ronden. Er zijn geen financiële gegevens van de transactie bekend gemaakt.

Verkade chocolade opnieuw Fairtrade gecertificeerd

Verkade chocolade opnieuw Fairtrade gecertificeerd

Verkade is weer terug bij Fairtrade. Na 6 jaar geen Fairtrade keurmerk dragen, is het partnerschap tussen de partijen nu hernieuwd.

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.