Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele score die dicht bij reguliere melkchocolade lag.

De nieuwe receptuur werd ontwikkeld door het SureChoc-partnerschap, waar onder meer de universiteit van Reading, het Israëlische foodbedrijf Strauss en additievenproducent Givaudan deel van uitmaken. De resulterende reep bevat zo’n 44% minder suiker dan gewone melkchocolade en bevat meer vezels. De technologie die de suiker zoeter doet smaken werd ontwikkeld bij het Israëlische bedrijf DouxMatok.

Consumententests

Aan de universiteit van Reading werden twee producten ontwikkeld: chocolade en chocoladekoekjes. Vervolgens werden ze onderworpen aan consumententests, met als doel het optimaliseren van de receptuur en een zo smakelijk mogelijk product te maken. Volgens hoofdonderzoeker Lisa Methven is de resulterende chocolade “iets minder zoet en iets minder plakkerig” dan reguliere chocolade. Het uiteindelijke product kreeg van consumenten een score van 5.1 op een schaal van 7, ten opzichte van een 5.7 voor gewone melkchocolade.

Altijd op de hoogte blijven?