Sushi’s bevatten te veel bacteriën

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van sushi’s in all-you-can-eat-restaurants. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij 20 restaurants in het land. 64 procent van de onderzochte sushi’s bevatte te veel bacteriën.

Alle restaurants lieten steken vallen, vooral op het gebied van hygiëne, meldt de Consumentenbond. Slechts twee van de twintig restaurants halen een krappe voldoende (5,9).

Versheid onvoldoende

Van te veel bacteriën word je meestal niet ziek, stelt de bond, maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers. De versheid van de sushi’s bleek in drie kwart van de gevallen onvoldoende.

Echt ziekmakende bacteriën werden volgens de Consumentenbond niet in grote hoeveelheden aangetroffen. “Een klein lichtpuntje”, stelt de bond.

Slechte hygiëne

De aanwezigheid van E. coli en Enterobacteriën op de sushi's wijzen op een slechte hygiëne. Dan zijn handen niet vaak genoeg gewassen, werden vuile snijplanken gebruikt, of zijn producten te lang en bij een te hoge temperatuur bewaard.

Inspecties

De Consumentenbond stelt dat sushirestaurants de hygiëne beter moeten naleven. “Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Hij pleit ervoor dat de NVWA voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.

Bekijk het onderzoek

Lees ook:

Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren