Sushi’s bevatten te veel bacteriën

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van sushi’s in all-you-can-eat-restaurants. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij 20 restaurants in het land. 64 procent van de onderzochte sushi’s bevatte te veel bacteriën.

Alle restaurants lieten steken vallen, vooral op het gebied van hygiëne, meldt de Consumentenbond. Slechts twee van de twintig restaurants halen een krappe voldoende (5,9).

Versheid onvoldoende

Van te veel bacteriën word je meestal niet ziek, stelt de bond, maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers. De versheid van de sushi’s bleek in drie kwart van de gevallen onvoldoende.

Echt ziekmakende bacteriën werden volgens de Consumentenbond niet in grote hoeveelheden aangetroffen. “Een klein lichtpuntje”, stelt de bond.

Slechte hygiëne

De aanwezigheid van E. coli en Enterobacteriën op de sushi's wijzen op een slechte hygiëne. Dan zijn handen niet vaak genoeg gewassen, werden vuile snijplanken gebruikt, of zijn producten te lang en bij een te hoge temperatuur bewaard.

Inspecties

De Consumentenbond stelt dat sushirestaurants de hygiëne beter moeten naleven. “Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Hij pleit ervoor dat de NVWA voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.

Bekijk het onderzoek

Lees ook:

Lees ook
Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).