Sushi’s bevatten te veel bacteriën

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van sushi’s in all-you-can-eat-restaurants. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij 20 restaurants in het land. 64 procent van de onderzochte sushi’s bevatte te veel bacteriën.

Alle restaurants lieten steken vallen, vooral op het gebied van hygiëne, meldt de Consumentenbond. Slechts twee van de twintig restaurants halen een krappe voldoende (5,9).

Versheid onvoldoende

Van te veel bacteriën word je meestal niet ziek, stelt de bond, maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers. De versheid van de sushi’s bleek in drie kwart van de gevallen onvoldoende.

Echt ziekmakende bacteriën werden volgens de Consumentenbond niet in grote hoeveelheden aangetroffen. “Een klein lichtpuntje”, stelt de bond.

Slechte hygiëne

De aanwezigheid van E. coli en Enterobacteriën op de sushi's wijzen op een slechte hygiëne. Dan zijn handen niet vaak genoeg gewassen, werden vuile snijplanken gebruikt, of zijn producten te lang en bij een te hoge temperatuur bewaard.

Inspecties

De Consumentenbond stelt dat sushirestaurants de hygiëne beter moeten naleven. “Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Hij pleit ervoor dat de NVWA voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.

Bekijk het onderzoek

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).