Sushi’s bevatten te veel bacteriën

Het is slecht gesteld met de kwaliteit van sushi’s in all-you-can-eat-restaurants. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij 20 restaurants in het land. 64 procent van de onderzochte sushi’s bevatte te veel bacteriën.

Alle restaurants lieten steken vallen, vooral op het gebied van hygiëne, meldt de Consumentenbond. Slechts twee van de twintig restaurants halen een krappe voldoende (5,9).

Versheid onvoldoende

Van te veel bacteriën word je meestal niet ziek, stelt de bond, maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers. De versheid van de sushi’s bleek in drie kwart van de gevallen onvoldoende.

Echt ziekmakende bacteriën werden volgens de Consumentenbond niet in grote hoeveelheden aangetroffen. “Een klein lichtpuntje”, stelt de bond.

Slechte hygiëne

De aanwezigheid van E. coli en Enterobacteriën op de sushi's wijzen op een slechte hygiëne. Dan zijn handen niet vaak genoeg gewassen, werden vuile snijplanken gebruikt, of zijn producten te lang en bij een te hoge temperatuur bewaard.

Inspecties

De Consumentenbond stelt dat sushirestaurants de hygiëne beter moeten naleven. “Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Hij pleit ervoor dat de NVWA voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.

Bekijk het onderzoek

Lees ook:

Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Voor niveau- en drukmeetsensoren en niveauschakelaars biedt VEGA een gestandaardiseerd hygiënisch adapterconcept dat voldoet aan EG 1935/2004, FDA, EHEDG en 3-A. Of het nu gaat om een metallische afdichting of om een O-ringafdichting: De sensoren passen op alle standaard hygiënische armaturen en zijn daarmee uitstekend geschikt voor gebruik in de...