TAPP Coalitie: “Consument gaat er jaarlijks op vooruit bij btw-verhoging op vlees en zuivel”

19 mei 2022 Redactie Vleesmagazine

Dinsdag 10 mei stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een PVV-motie waarin de Kamer de regering oproept om geen heffing op vlees in te voeren. De plannen van landbouwminister Henk Staghouwer om een vleestaks te onderzoeken, kregen veel weerstand uit verschillende partijen. De TAPP Coalitie reageert op de stemming van de Kamer.

 “Als de motie ging over het gebruiken van de heffingsopbrengst om boeren te financieren voor duurzaamheid (gemiddeld 25.000 euro per bedrijf), gezond eten flink goedkoper te maken en lage inkomens te compenseren, was er waarschijnlijk wel een meerderheid geweest”, schrijft de TAPP Coalitie. Volgens de organisatie gaan lage inkomens er gemiddeld netto op vooruit wanneer milieukosten in de vleesprijs worden opgenomen. “De vleesheffing zal vooral door rijken en echte carnivoren worden betaald: de 10% rijksten blijken bijna 2,5 keer meer vlees te eten per persoon dan de 10% armsten. Uit recent onderzoek blijkt ook dat consumenten er jaarlijks 50 euro op vooruitgaan bij een btw-verhoging op vlees en zuivel in combinatie met 0% btw op groente, fruit, brood en granen. Dus dit pakket zorgt juist netto voor lagere lasten, nu voedselprijzen en energie al erg hoog zijn.”

Koninklijke Nederlandse Slagers is tegen een vleesbelasting. De organisatie sprak zich hierover uit en laat weten blij te zijn met de aangenomen motie. “Een vleestaks zorgt dat grote groepen consumenten toegang ontzegd worden tot een belangrijk voedingsbestanddeel of het maakt dat dat consumenten naar een goedkoper, minder gezond alternatief moet uitwijken”, schrijft KNS

 

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?