TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

Vlees_Steak_Pixabay

Foto: Pixabay

52 procent van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees. Er zit wel een voorwaarde aan. De meerpijs moet een goede bestemming krijgen, zoals goedkopere groenten en fruit en steun aan de boeren. Dat blijkt uit onderzoek van TAPP Coalitie. 

TAPP Coalitie, voluit True Animal Protein Price Coalition, is een organisatie die zich inzet voor het betalen van de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn. De organisatie liet door CE Delft doorberekenen wat dit betekent voor de prijs. "De vleesprijzen aan de kassa stijgen langzaam totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt in de winkel. Deze meerprijs hangt af van de reële maatschappelijke kosten van het geproduceerde vlees; kosten door bijvoorbeeld stikstofproblemen of broeikasgassen", aldus de organisatie.

De organisatie stelt voor dat de opbrengsten van de eerlijkere vleesprijzen moeten worden beheerd in het nieuwe Fonds Eerlijke Voedselprijzen. Dit moet een transparant fonds worden wat onder controle staat van alle Nederlanders via de TAPP Coalitie.Het geld zou moeten gaan naar goedkopere groenteprijzen en een beter financieel perspectief voor de boeren. 

Op 4 november presenteerde TAPP Coalitie de uitkomsten van hun onderzoek in het perscentrum Nieuwspoort aan politiek, maatschappelijke organisaties, pers en wetenschap. Dit onderzoek werd uitgevoerd door DVJ Insights door middel van een enquête onder 1.000 Nederlanders in opdracht van de TAPP Coalitie.

Lees ook
NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.

Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

Vleesgigant Vion overweegt de markt voor vleesvervangers aan te boren. Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink tegen het FD. Het vleesbedrijf publiceerde vandaag zijn jaarcijfers, waarin staat dat de nettowinst in 2018 is gehalveerd.