Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

NVWA gebouw

Foto: Wikimedia

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben de nieuwe tarieven vastgesteld op basis van de stijgende lonen en prijzen en ontwikkelingen in het toezicht. “Dit jaar is er sprake van een stijging van 2,9% van lonen en prijzen. Dit percentage is niet gelijk aan het percentage van de tariefsverhoging per 1 januari 2023. De verhoging wordt namelijk ook beïnvloed door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel (de wijze waarop activiteiten in rekening worden gebracht bij zowel het bedrijfsleven als de overheid), het kostendekkend maken van de tarieven (coalitieakkoord 2021-2025) en de ontwikkelingen in het toezicht”, aldus NVWA.

Door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten specifieker toe aan de categorieën. Ook is de categorie-indeling van de verschillende soorten bedrijven specifieker dan voorheen. Daarnaast is de toerekening van kosten aan het start- en kwartiertarief gewijzigd. Door deze wijzigingen stijgen sommige tarieven en dalen andere tarieven. Het kostendekkend maken van de tarieven heeft een stijgend effect op alleen de tarieven die nog niet kostendekkend waren.

Meer informatie over de nieuwe tarieven is te vinden op de website van NVWA.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...