Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium winnaars Stop voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.

Voedselverspilling is een probleem. In Nederland verdwijnt een kwart van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak: ongeveer 34 kilo per persoon per jaar. Dit zorgt voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, meer afval en verlies van economische waarde en daarnaast zijn er nog steeds mensen die onvoldoende te eten hebben.

Stop voedselverspilling

Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen een half jaar aan hun ideeën om de voedselverspilling tegen te gaan. Zij hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp dat ervoor zorgt dat voedsel langer is te bewaren, het beter benutten van reststromen die momenteel niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, of een manier om jongeren te stimuleren om minder voedsel te verspillen.

“Zelfs als de winnende ideeën niet daadwerkelijk worden gerealiseerd, heeft Stop Voedselverspilling wel degelijk gunstige effecten”, zegt Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). “Zo wordt een grote groep middelbare scholieren aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en dat geldt ook voor de mensen om hen heen, zoals familie en vrienden. Bovendien leren jongeren in deze opdracht omgaan met opdrachtgevers, kritisch denken en een plan van aanpak maken.”

Winnaars

Uit de 95 deelnemende teams nomineerden de opdrachtgevers er twaalf, afkomstig van vier scholen. Zij maakten een presentatie en een video. De teams pitchten hun idee tijdens de Floriade in het World Food Pavilion. Dat leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op waaruit een vierkoppige vakjury vervolgens de winnaars geselecteerd heeft. Dit zijn:

  • Een team van Het Streek Lyceum (Ede) dat van etensrestjes kweekbakjes heeft ontwikkeld waarmee uit reststromen nieuwe gewassen kunnen worden gekweekt
  • Een team van Het Streek Lyceum (Ede) dat een dat het bordspel “Mens Gooi Me Niet Weg Spel” heeft ontworpen om leeftijdsgenoten te stimuleren in actie te komen tegen voedselverspilling.
  • Een team van het Melanchton Bergschenhoek met een Mistbox, een fruitschaal die zelf met koude mist zorgt dat het fruit wordt gekoeld.

Project

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is drie jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen Universiteit & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project doen vijf Technasiumscholen mee: Het Streek Lyceum (Ede), Merletcollege, Melanchthon Bergschenhoek, Johannes Fontanus College (Barneveld) en Candea College. De organisatie streeft er echter naar het project beschikbaar te maken voor alle 102 Technasiumscholen ons land.

Lees ook
België lanceert open call Circulaire Voedselketen

België lanceert open call Circulaire Voedselketen

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2025 30% van de voedselverspilling te voorkomen of om deze te verwerken tot hoogwaardigere voedselproducten of veevoer. Eén van de manieren waarop Vlaanderen dit wil bereiken is door het bevorderen van de circulaire voedselketen.

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5.7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. OneThird ontwikkelde een scanner om de rijpheid...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren