Terugroep wildernisvlees door te veel dioxine en pcb

Rode Geuze Wikipedia

Beeld: Wikipedia Commons

*Rectificatie: Tot 24 juli was bij dit bericht foutief een foto van runderen van het ras Blonde d'Aquitaine bijgevoegd. Het teruggeroepen vlees was van Rode Geuze runderen, zoals op de huidige afbeelding. Het vlees van wildgrazend Blonde d'Aquitaine rund wordt wel verkocht in Nederland, maar hierbij is geen sprake van normoverschrijdingen. De redactie betreurt mogelijke verwarring.* 

Free nature roept vlees terug vanwege een normoverschrijding van dioxine en pcb. De stichting voert begrazingsprojecten uit in natuurgebieden en verkoopt van vlees van geslachte dieren onder de naam Wildernisvlees. Het gaat om Wildernisvlees van runderen die leefden in het gebied rond Slot Loevestein en geslacht zijn in maart 2020.

Raadsel

De NVWA testte te hoge concentraties dioxine en pcb’s in een deel van de runderen die in maart 2020 geslacht zijn. Een deel van dit vlees was verkocht. Klanten zijn verzocht om het vlees te vernietigen. Een deel van de klanten is al gecompenseerd. Ook bij een controle van dieren die geslacht zijn in juni mat de NVWA te hoge gehaltes. Dit vlees lag nog op voorraad, dus Free Nature vernietigt deze partij. Op dit moment is niet duidelijk waar de vervuiling vandaan komt. Free Nature onderzoekt samen met Staatsbosbeheer, die het terrein beheert, de situatie. De stichting informeerde ook Rijkswaterstaat omdat die dienst eigenaar is van het terrein. Rond slot Loevestein komen namelijk de Maas en Waal samen. De NVWA testte ook vlees uit andere natuurgebieden en trof hier geen overschrijdingen. Free Nature staakt ook in andere gebieden het slachten tot meer duidelijkheid is over de bron van de huidige verontreiniging. 

Dioxine en pcb

Dioxine is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen die dezelfde (vaak giftige) eigenschappen delen. PCB is een verzameling stoffen waarvan een deel sterk lijkt op dioxines. Beide producten waren in de vorige eeuw het gevolg van verschillende industriële processen zoals afvalverbranding. Nieuwe wetgeving verminderde de afgelopen 40 jaar de productie van dioxines en pcb’s sterk. De stoffen zijn echter stabiel en blijven dus nog lange tijd in de omgeving aanwezig. Ze breken ook uiterst langzaam af in het lichaam, waardoor ze blijven ophopen. De stoffen kunnen invloed hebben op het afweersysteem, zenuwstelsel, de schildklier en voortplanting. Bij hoge concentraties kan het kanker veroorzaken. Dioxines en pcb’s komen in lage concentraties in vooral vette vis, eieren, zuivel en vlees voor. Deze concentraties zijn echter aan strenge regels gebonden. Het vlees van de runderen rond Slot Loevestein heeft deze grenswaarden overschreden. 

Bron: Free Nature en Voedingscentrum

Meer over
Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.

Onderzoek naar effecten verplichte herkomstaanduiding vleesproducten

Onderzoek naar effecten verplichte herkomstaanduiding vleesproducten

Sinds 1 april 2015 is het verplicht om het land van herkomst op het etiket van een vleesproduct te vermelden. Uit onderzoek blijkt dat deze verplichte aanduiding zinvol is voor consumenten en geen grote impact heeft op de vleesketen.