Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vegaburger_pixabay

Foto: Pixabay

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.

Ook in België neemt het aantal flexitariërs toe en zoeken steeds meer consumenten naar gezonde plantaardige alternatieven. Reden voor Test Aankoop om een onderzoek naar vleesvervangers te starten. Hiervoor analyseerde de organisatie de ingrediëntenlijst van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. Hierbij hadden de onderzoekers twee vragen. Zijn vleesvervangers gezond en kunnen ze vlees als bron van eiwitten, vitamine B12 en ijzer vervangen.

Gezond

Test Aankoop dat niet alle vleesvervangers gezond zijn, omdat deze een te hoog vet- of zoutgehalte hebben. Hierbij lag de grens van het maximaal aantal vetten op 10g per 100g. Bij 11 van de 37 geanalyseerde producten lag het vetgehalte te hoog.  
Het zoutgehalte lag bij 18 van de onderzochte producten te stelde.  Test Aankoop waarschuwt dat te veel zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en zo tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is er een risico op maagkanker en osteoporose. De consumentenorganisatie raadt aan om een vleesvervanger te kiezen waarvan het zoutgehalte niet boven de 1,3g per 100g komt. Hierbij plaatst Test Aankoop de kanttekening dat het met deze norm aan de soepele kant omdat de zoutconsumptie eigenlijk drastisch verminderd moet worden.

Volwaardige vervanger

Daarnaast keek Test Aankoop naar het eiwitgehalte en de verrijking met vitamine B12. Die criteria zijn weliswaar minder belangrijk voor flexitariërs, omdat zij extra eiwitten binnenkrijgen als ze vlees, zuivelproducten of vis eten maar zijn voor vegetariërs of veganisten wel erg relevant.
"Het is immers zo dat plantaardige eiwitten over het algemeen (soja uitgezonderd) een lagere kwaliteit hebben dan dierlijke eiwitten waardoor vegetariërs en veganisten tussen 20 en 30 procent meer eiwitten moeten innemen dan mensen met een gemengde voeding", zegt zegt Simon November van Test Aankoop. "Om die reden is het belangrijk voor die categorieën van consumenten om erop toe te zien dat een vleesvervanger met vitamine B12 en ijzer is verrijkt. Uit onze test bleek alvast dat dit zelden het geval was."

Bron: Test Aankoop

Thema's
Lees ook
Je ei kwijt in gist

Je ei kwijt in gist

Start-up FUMI Ingredients ontwikkelt eiwitpoeder gemaakt uit overgebleven gist van bierbrouwerijen. Een samenwerkingsproject genaamd EGGcited en een boost van €1,3 miljoen subsidie, gaan de opschaling van het product naar het volgende level brengen.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

De Duitse startup Greenforce brengt een vleesvervanger in poedervorm op de Nederlandse markt. Deze Easy Mixen bestaan uit plantaardig erwteneiwit waaraan consumtenten water toevoegen om er bijvoorbeeld een burger of gehaktbal van te maken.