Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen

Tetra Pak persfoto

Tetra Pak is in samenwerking met stralingslaboratorium MAX IV begonnen met onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Het onderzoek heeft als doel om nieuwe inzichten te verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van de samenstelling van materiaal voor papieren rietjes.

Het wordt steeds noodzakelijker om verpakkingsoplossingen te ontwikkelen die zo min mogelijk gebruik maken van schaarse hulpbronnen. Nieuwe materialen op basis van papier bieden nieuwe mogelijkheden. Het is echter essentieel dat hierbij de voedselveiligheid gewaarborgd blijft en dat toekomstige oplossingen optimaal recyclebaar blijven, goed bestand zijn tegen vloeistoffen en vochtigheid, en tegelijkertijd voldoen aan de toegenomen duurzaamheidseisen.

Het onderzoek van Tetra Pak is het allereerste industriële onderzoeks- en ontwikkelingsexperiment dat plaatsvindt bij ForMAX, een nieuwe onderzoeksfaciliteit gewijd aan het bestuderen van materialen uit bossenHet eerste experiment begint met papieren rietjes. Er wordt geanalyseerd hoe het materiaal in realtime reageert op veranderingen in de omgeving en op verschillende soorten vloeistoffen onder strikt afgesloten omstandigheden.

Eva Gustavsson, Vice President Materialen & Verpakkingen bij Tetra Pak: “Diepgaande kennis van de structuur en eigenschappen van materialen is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de verpakking van de toekomst. Het is onze ambitie om de meest duurzame voedselverpakking ter wereld te leveren.”

“De verpakking van de toekomst is volledig recyclebaar en heeft een minimale impact op het milieu. Het gebruiken van hernieuwbare materialen en een toename van vezelrijk materiaal is essentieel. Met dit onderzoek helpt Tetra Pak nieuwe inzichten te verkrijgen in plantaardige materialen als basis voor toekomstige innovaties.”

Kim Nygård, Manager, ForMAX beamline, MAX IV: “Het experiment dat we bij ForMAX uitvoeren is een mijlpaal voor zowel de academische wereld als de verpakkingsindustrie. De onderzoeksfaciliteit is de eerste in zijn soort en zal zowel fundamenteel als toegepast industrieel onderzoek naar hoe nieuwe, duurzame materialen in de toekomst gebruikt kunnen worden vergemakkelijken. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat we Tetra Pak ondersteunen bij de ontwikkeling van duurzame, toekomstbestendige verpakkingsmaterialen.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Wegwerpzakjes voor groente en fruit verdwijnen uit de supermarkt

Wegwerpzakjes voor groente en fruit verdwijnen uit de supermarkt

Dit jaar verdwijnen de eenmalige zakjes voor groenten en fruit uit vijf Nederlandse supermarkten. In plaats daarvan kunnen de klanten gebruik maken van herbruikbare zakjes die zij thuis kunnen wassen. Met dit gezamenlijke initiatief verwachten de supermarktketens jaarlijks zo’n 126 miljoen plastic en 10 miljoen papieren zakjes te besparen.

HAS-studenten winnen Bunzl Packaton met innovatief herbruikbaar verpakkingsconcept

HAS-studenten winnen Bunzl Packaton met innovatief herbruikbaar verpakkingsconcept

Al jaren organiseert Bunzl Retail & Industry de Bunzl Packaton voor tweedejaars studenten van de opleiding Food Innovation aan de HAS green academy in Den Bosch. Ook dit jaar gingen de studenten aan de slag met een verpakkingsvraagstuk uit de praktijk. Op dinsdag 14 februari vond er in de ochtend een briefing plaats en diezelfde middag leverden de studenten...

Kennisprogramma tijdens Packaging Innovations 2023

Kennisprogramma tijdens Packaging Innovations 2023

De vakbeurs Packaging Innovationbiedt naast een beursvloer ook een kennisprogramma. Regelgeving, minimalisatie- en optimalisatie van verpakkingen en diverse innovaties hierin voeren hierbij de boventoon.