Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen

Tetra Pak persfoto

Tetra Pak is in samenwerking met stralingslaboratorium MAX IV begonnen met onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Het onderzoek heeft als doel om nieuwe inzichten te verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van de samenstelling van materiaal voor papieren rietjes.

Het wordt steeds noodzakelijker om verpakkingsoplossingen te ontwikkelen die zo min mogelijk gebruik maken van schaarse hulpbronnen. Nieuwe materialen op basis van papier bieden nieuwe mogelijkheden. Het is echter essentieel dat hierbij de voedselveiligheid gewaarborgd blijft en dat toekomstige oplossingen optimaal recyclebaar blijven, goed bestand zijn tegen vloeistoffen en vochtigheid, en tegelijkertijd voldoen aan de toegenomen duurzaamheidseisen.

Het onderzoek van Tetra Pak is het allereerste industriële onderzoeks- en ontwikkelingsexperiment dat plaatsvindt bij ForMAX, een nieuwe onderzoeksfaciliteit gewijd aan het bestuderen van materialen uit bossenHet eerste experiment begint met papieren rietjes. Er wordt geanalyseerd hoe het materiaal in realtime reageert op veranderingen in de omgeving en op verschillende soorten vloeistoffen onder strikt afgesloten omstandigheden.

Eva Gustavsson, Vice President Materialen & Verpakkingen bij Tetra Pak: “Diepgaande kennis van de structuur en eigenschappen van materialen is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de verpakking van de toekomst. Het is onze ambitie om de meest duurzame voedselverpakking ter wereld te leveren.”

“De verpakking van de toekomst is volledig recyclebaar en heeft een minimale impact op het milieu. Het gebruiken van hernieuwbare materialen en een toename van vezelrijk materiaal is essentieel. Met dit onderzoek helpt Tetra Pak nieuwe inzichten te verkrijgen in plantaardige materialen als basis voor toekomstige innovaties.”

Kim Nygård, Manager, ForMAX beamline, MAX IV: “Het experiment dat we bij ForMAX uitvoeren is een mijlpaal voor zowel de academische wereld als de verpakkingsindustrie. De onderzoeksfaciliteit is de eerste in zijn soort en zal zowel fundamenteel als toegepast industrieel onderzoek naar hoe nieuwe, duurzame materialen in de toekomst gebruikt kunnen worden vergemakkelijken. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat we Tetra Pak ondersteunen bij de ontwikkeling van duurzame, toekomstbestendige verpakkingsmaterialen.”

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Europese Commissie stelt nieuwe regels voor verpakkingen om afval te verminderen

Europese Commissie stelt nieuwe regels voor verpakkingen om afval te verminderen

De Europese Commissie heeft nieuwe EU-brede regels gesteld voor verpakkingen om de groeiende bron van afval aan te pakken. Elke Europeaan produceert gemiddeld bijna 180 kg verpakkingsafval per jaar. Verpakkingen zijn een van de belangrijkste gebruikers van nieuwe materialen, aangezien 40 procent van de kunststoffen en 50 procent van het in de EU gebruikte...

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

KIDV publiceert factsheet over drankenkartons

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken heeft een factsheet over drankenkartons gepubliceerd, met informatie over de inzameling, sortering en recycling van deze verpakkingen en welke duurzaamheidsaspecten daarbij een rol spelen. In deze factsheet wordt uitgelegd waarom drankenkartons volgende de KIDV de kwalificatie ‘redelijke recyclebaar’ hebben en wat...

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics

Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.