The Green House wint ABN AMRO Circular Food Award 2018

EVMI_The Green House_ABN CIrcular Food Award

Albron won tijdens het FSIN Zomercongres op 27 juni de Circular Food Award 2018 voor The Green House in Utrecht. Dit circulair en duurzaam gebouwde horecabedrijf is een initiatief van Ballast Nedam, Strukton en Albron. The Circular Food Award is een initiatief van ABN AMRO. Met deze prijs wil de bank inspirerende concepten, die de totstandkoming van de circulaire economie versnellen, stimuleren.

Circular Food Award 2018

In totaal waren er 24 inzendingen voor de prijs. De vakjury nomineerde drie organisaties: Gro Mushrooms, Protix met het Oerei en Albron met The Green House. Deze concepten werden beoordeeld op schaalbaarheid, inspiratie en de mate waarin de circulaire economie in het DNA van de onderneming zit. De jury koos unaniem voor Albron en roemde The Green House vanwege de wijze waarop dit concept verduurzaming voor een breed publiek tastbaar maakt.

De vakjury bestond uit: Jantine Heemskerk (commercieel directeur Heemskerk Fresh & Easy), Jan Willem Grievink (directeur FoodService Instituut Nederland), Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens Wageningen Universiteit) en Alex van Kuilenburg (business unit manager food Milgro bv).

The Green House

The Green House is een volledig circulair paviljoen met horeca- en vergaderfuncties in het stationsgebied van Utrecht. In de open keuken van The Green House draait alles om het terugdringen van afval en van het energie- en watergebruik. Het eten wordt bereid op basis van de de filosofie van Dutch Cuisine: altijd in het seizoen, zonder kunstmatige toevoegingen, minder vlees en vis en zo weinig mogelijk afval.

Ook biedt The Green House onderdak aan een Urban Farm en Rain Garden, waar 40 gewassen groeien en elke dag vers geoogst kan worden. Gasten kunnen voor een maaltijd kiezen op basis van de CO2-footprint van het gerecht en de mate waarin het bijdraagt aan vitaliteit. Circulariteit beperkt zich in The Green House niet tot materialen en grondstoffen. Zo is 1 op de 5 arbeidsplaatsen gereserveerd voor medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

“We zijn ontzettend trots dat we tot winnaar zijn uitgeroepen van de Circular Food Award. Circulariteit gaat voor ons vooral over ‘doen’: over vallen en opstaan, leren en bijsturen en over nieuwe manieren van samenwerken. Als je echt circulair wilt werken, dan moet dat met elkaar, door de hele keten. Bovenal moet circulariteit voor gasten ook leuk en lekker zijn. In het Green House komt dit allemaal op een mooie manier samen.”, zegt Robert Visser, directeur Horeca & Hospitality van Albron.

Lees ook
Circulaire oplossing voor mosselschelpen

Circulaire oplossing voor mosselschelpen

In Nederland gooien we jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo lege mosselschelpen weg. Ontwerpster Marita Sauerwein ontwikkelde een circulaire methode waarmee deze schelpen hergebruikt kunnen worden.

Foodvalley Champions 2020 bekend

Foodvalley Champions 2020 bekend

De Nieuwe Melkboer, In Ovo en Grünten zijn uitgeroepen tot Foodvalley Champions 2020. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Foodvalley Summits in de categorieën Eiwittransitie, Circulaire AgriFood en Voeding en Gezondheid. De jury beoordeelde op het innovatie karakter van de bedrijven en de impact van de innovaties. De winnaars krijgen onder andere...

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door verschillende investeerders. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling...