‘Over tien jaar komt melk niet meer uit een koe’

EVMI_Mosa Meat

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Een van de sprekers die avond is Peter Verstrate van Mosa Meat, de voedseltechnicus achter ’s werelds eerste slachtvrije hamburger. “Na tienduizend jaar stoppen we met het houden van dieren en gaan we verder met het houden van cellen.”

Peter Verstrate heeft meer dan 20 jaar ervaring in de verwerkende vleesindustrie in verschillende functies, variërend van R&D en QA tot Operations. Hij is medeoprichter van Mosa Meat en is als CEO gericht op het op de markt brengen van gekweekte vleesproducten.

Waar moet toekomstbestendig voedsel in jouw ogen aan voldoen?

“Het moet effectief te produceren zijn; slim en omgevingsvriendelijk bedoel ik dan. Het produceren van voeding heeft veel invloed op de omgeving, het milieu, ontbossing, noem maar op. Dat moeten we voorkomen. Daarnaast is toekomstbestendig voedsel gezond en flexibel. Dat laatste wil zeggen: het is niet gebonden aan lokale omstandigheden. We moeten technieken ontwikkelen die niet regio-gebonden zijn, zodat je waar ook ter wereld kunt produceren.”

Waarom zijn changemakers in de ingrediëntenindustrie zeldzaam en zien we weinig out-of-the-box innovaties in voedsel?

“Ik denk dat de voedingsindustrie op veel vlakken een relatief behoudende wereld is waarin vaak op de eigen vierkante meter gedacht wordt. Onderzoek en ontwikkeling – ook bij universiteiten – gebeurt vaak op het terrein van het verbeteren van bestaande technieken en ideeën. Dieren houden, plantjes in de grond. Maar waarom niet een plantje zonder aarde, alleen vocht, ander vocht. Of geen dier, maar alleen de cellen?”

Waarom is het jou wel gelukt iets te ontwikkelen buiten ‘je eigen vierkante meter’?

“Voor een deel heeft dat met toeval te maken. Ik kwam iemand tegen met een goed idee, was meteen getriggerd en ik kon me goed voorstellen dat die technologie de wereld van vlees – waar ik toen in zat – zou gaan vervangen. Ik geloofde gelijk in de technologie van kweekvlees, maar het was niet meer dan een belofte. Dat is wel een punt: besteed tijd energie aan dingen waarvan je helemaal niet zeker weet of ze gaan slagen. Bij technologiebedrijven zijn medewerkers tegenwoordig verplicht om tien tot soms wel twintig procent van hun tijd te investeren in totaal andere dingen dan hun huidige werk. Om op ideeën te komen. Nou kan ik me voorstellen dat daar in de voedingsindustrie, met kleine marges, minder geld voor is, maar het is wel belangrijk om te werken aan ontwikkelingen die niet gelijk geld opleveren.”

Wat kunnen deelnemers van de IFFI dinner meeting verwachten van jouw bijdrage?

“Een kijkje in een mogelijke toekomst. Eentje waarin we na tienduizend jaar stoppen met het houden van dieren en verder gaan met het houden van cellen. Ik zal laten zien waarom we dat doen, hoe het werkt en op welke termijn. Het zal ook gaan over aanpalende gebieden, zoals cellulaire landbouw; over tien jaar komt melk niet meer uit een koe. We leren de cellen die in dieren zorgen voor melk, eiwit, eieren steeds beter beheersen. Zodat we op termijn – de eigenlijk ineffectieve – dieren kunnen vervangen. Dat zou kunnen betekenen dat de business van een aantal van de aanwezigen dan misschien verloren gaat. Dus is het tijd om je op deze ontwikkelingen te bezinnen, als je over vijftig jaar nog wilt bestaan.”

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Sprekers zijn Peter Verstrate (Mosa Meat) en Mark Kulsdom (The Dutch Weed Burger). Aansluitend brengen leden vrijdag 21 september een bezoek aan het Cosun innovation center van nieuw IFFI-lid Royal Cosun.

Kijk voor het volledige programma en om u aan te melden op deze pagina van het IFFI.

Lees ook
Innoveren met millennials in de foodsector

Innoveren met millennials in de foodsector

Innoveren met millennials in de foodsector. Dat is het thema van het Young IFFI event dat Ingredients For Food Innovators op 1 november 2018 organiseert. Een bijeenkomst waarbij jong talent en ervaren IFFI-leden met elkaar aan de slag gaan. Met ondersteuning van Aart Bontekoning & het Generatietheater wordt al doende verkend hoe de natuurlijke innovatiekracht...

IFFI Masterclass: marketing en sales in de voedingsmiddelenindustrie

IFFI Masterclass: marketing en sales in de voedingsmiddelenindustrie

Ingredients For Food Innovators organiseert van 7 tot 9 november een masterclass Industrial Marketing & Sales 2.0. Een must voor iedere professional die te maken heeft met het op de markt brengen en verkopen van ingrediënten, halffabricaten en industriële eindproducten binnen de levensmiddelenindustrie. Drie keer per jaar organiseert het IFFI netwerk...

Young IFFI Event: de kracht van generatiediversiteit

Young IFFI Event: de kracht van generatiediversiteit

Ingredients For Food Innovators organiseert op 1 november 2018 het Young IFFI Event, een bijeenkomst gericht op jong talent dat volgend jaar afstudeert en de ingrediëntenindustrie instroomt. Het dagprogramma biedt laatstejaars die afstuderen in de richtingen marketing, voedseltechnologie en procestechnologie en toekomstige werkgevers die hard op zoek...