‘Over tien jaar komt melk niet meer uit een koe’

EVMI_Mosa Meat

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Een van de sprekers die avond is Peter Verstrate van Mosa Meat, de voedseltechnicus achter ’s werelds eerste slachtvrije hamburger. “Na tienduizend jaar stoppen we met het houden van dieren en gaan we verder met het houden van cellen.”

Peter Verstrate heeft meer dan 20 jaar ervaring in de verwerkende vleesindustrie in verschillende functies, variërend van R&D en QA tot Operations. Hij is medeoprichter van Mosa Meat en is als CEO gericht op het op de markt brengen van gekweekte vleesproducten.

Waar moet toekomstbestendig voedsel in jouw ogen aan voldoen?

“Het moet effectief te produceren zijn; slim en omgevingsvriendelijk bedoel ik dan. Het produceren van voeding heeft veel invloed op de omgeving, het milieu, ontbossing, noem maar op. Dat moeten we voorkomen. Daarnaast is toekomstbestendig voedsel gezond en flexibel. Dat laatste wil zeggen: het is niet gebonden aan lokale omstandigheden. We moeten technieken ontwikkelen die niet regio-gebonden zijn, zodat je waar ook ter wereld kunt produceren.”

Waarom zijn changemakers in de ingrediëntenindustrie zeldzaam en zien we weinig out-of-the-box innovaties in voedsel?

“Ik denk dat de voedingsindustrie op veel vlakken een relatief behoudende wereld is waarin vaak op de eigen vierkante meter gedacht wordt. Onderzoek en ontwikkeling – ook bij universiteiten – gebeurt vaak op het terrein van het verbeteren van bestaande technieken en ideeën. Dieren houden, plantjes in de grond. Maar waarom niet een plantje zonder aarde, alleen vocht, ander vocht. Of geen dier, maar alleen de cellen?”

Waarom is het jou wel gelukt iets te ontwikkelen buiten ‘je eigen vierkante meter’?

“Voor een deel heeft dat met toeval te maken. Ik kwam iemand tegen met een goed idee, was meteen getriggerd en ik kon me goed voorstellen dat die technologie de wereld van vlees – waar ik toen in zat – zou gaan vervangen. Ik geloofde gelijk in de technologie van kweekvlees, maar het was niet meer dan een belofte. Dat is wel een punt: besteed tijd energie aan dingen waarvan je helemaal niet zeker weet of ze gaan slagen. Bij technologiebedrijven zijn medewerkers tegenwoordig verplicht om tien tot soms wel twintig procent van hun tijd te investeren in totaal andere dingen dan hun huidige werk. Om op ideeën te komen. Nou kan ik me voorstellen dat daar in de voedingsindustrie, met kleine marges, minder geld voor is, maar het is wel belangrijk om te werken aan ontwikkelingen die niet gelijk geld opleveren.”

Wat kunnen deelnemers van de IFFI dinner meeting verwachten van jouw bijdrage?

“Een kijkje in een mogelijke toekomst. Eentje waarin we na tienduizend jaar stoppen met het houden van dieren en verder gaan met het houden van cellen. Ik zal laten zien waarom we dat doen, hoe het werkt en op welke termijn. Het zal ook gaan over aanpalende gebieden, zoals cellulaire landbouw; over tien jaar komt melk niet meer uit een koe. We leren de cellen die in dieren zorgen voor melk, eiwit, eieren steeds beter beheersen. Zodat we op termijn – de eigenlijk ineffectieve – dieren kunnen vervangen. Dat zou kunnen betekenen dat de business van een aantal van de aanwezigen dan misschien verloren gaat. Dus is het tijd om je op deze ontwikkelingen te bezinnen, als je over vijftig jaar nog wilt bestaan.”

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Sprekers zijn Peter Verstrate (Mosa Meat) en Mark Kulsdom (The Dutch Weed Burger). Aansluitend brengen leden vrijdag 21 september een bezoek aan het Cosun innovation center van nieuw IFFI-lid Royal Cosun.

Kijk voor het volledige programma en om u aan te melden op deze pagina van het IFFI.

Lees ook
‘Gebruik eiwitrijke plantaardige producten om lekkere dingen te maken’

‘Gebruik eiwitrijke plantaardige producten om lekkere dingen te maken’

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Een van de sprekers die avond is Mark Kulsdom, CEO en een van de oprichters van The Dutch Weed Burger, een veganistische burger gemaakt van zeewier. “Als outsiders hebben we een frisse kijk op voedselproductie.” Met een...

IFFI presenteert:  changemakers in food

IFFI presenteert: changemakers in food

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Sprekers zijn Mark Kulsdom (The Dutch Weed Burger) en Peter Verstrate (Mosa Meat). Aansluitend brengen leden vrijdag 21 september een bezoek aan het Cosun innovation center van nieuw IFFI-lid Royal Cosun. Toekomstbestendig...

In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

In 2021 wil Mosa Meat kweekvlees op Nederlandse markt brengen

Het Nederlandse bedrijf Mosa Meat wil in 2021 kweekvlees op de markt brengen. Via fundraising heeft het bedrijf hiervoor 7.5 miljoen euro opgehaald. De Europese voedselautoriteit EFSA moet eerst nog goedkeuring verlenen aan het kweekvlees voordat het op de markt kan worden gebracht. Kweekvlees Professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan...