Time-Travelling Milkman en Peelon meest innovatieve food startups van 2022

Winnaar Brave New Food 2022_Fotograaf Marli Klok

Foto door Marli Klok

Tijdens de Brave New Food Startup Challenge namen tien finalisten het tegen elkaar op met hun innovatieve food toepassingen. Tijdens de finale pitchronde wonnen de Nederlandse startup Time-Travelling Milkman en het Amerikaanse Peelon respectievelijk de publieks- en juryprijs. Deze finale was het sluitstuk van de Startup Challenge die werd georganiseerd door Brave New food, platform voor food innovatie.  

Als de wereldbevolking in 2030 richting de 8 miljard gaat, wat eten wij dan? Waar komt dit voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Deze vragen stonden centraal in de Startup Challenge. 85 startups uit 24 landen zonden hun pitch in. Deze bedrijven richten zich op urgente thema’s als alternatieve eiwitten, voedselverspilling en oplossingen voor gezonder voedsel en duurzamere verpakkingen. De tien meest veelbelovende partijen werden uitgenodigd om hun producten live te pitchen voor een jury en geïnteresseerd publiek bestaande uit gevestigde voedselbedrijven en impact investeerders.

Alternatieven voor zuivel

Dimitris Karefyllakis won met zijn Time-Travelling Milkman de publieksprijs. Het in Wageningen gevestigde bedrijf produceert romige, duurzame én gezonde ingrediënten voor plantaardige zuivelproducten. Hij overtuigde de aanwezigen van zijn belofte dat alternatieve zuivel met zijn product zowel smakelijk als romig in de mond kan zijn, net als de dierlijke tegenhanger.

Fruit en groenten 3x langer vers

De juryprijs ging naar het Amerikaanse Peelon. Met hun beschermende folies en sprays die plantaardig, geurloos en smaakloos zijn, houden ze verse groenten en fruit tot drie keer langer vers. Foodvalley NL CEO en juryvoorzitter Marjolein Brasz was onder de indruk van alle innovatieve producten, maar koos uiteindelijk toch voor Peelon als de meeste veelbelovende startup. “We hebben gekeken naar innovatiekracht, impact op duurzaamheid en gezondheid, schaalbaarheid, en execution power op team en brand. Peelon was een interessante kandidaat die twee urgente thema’s adresseert: plastic en verspilling.”

Gratis deelname voor startups

Deelnemers aan de Startup Challenge krijgen via Brave New Food een kans om hun business op te schalen of uit te breiden. Als onderdeel van de challenge, werd er ook een online netwerkevenement met verschillende inhoudelijke experts en collega startups georganiseerd. Brave New Food kan al terugkijken op succesvolle challenges waar waardevolle samenwerkingen uit zijn voortgekomen. Zo hebben eerdere challenges geleid tot succesvolle samenwerkingen tussen gevestigde bedrijven en startups, zoals Coroos met SUNT, Hocras met GRO en Horizon met Clear.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

De interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology in Delft en Amsterdam leverde dit jaar zes nieuwe foodondernemingen op, waaronder een frikandel van oesterzwammen en een taartbodem waarin de reststroom van koffie is verwerkt.

IFFI startup event: hoe zet je innovaties om in succes

IFFI startup event: hoe zet je innovaties om in succes

We zijn met eigen ogen gaan kijken hoe startups en bedrijven elkaar vinden bij het IFFI startup event. IFFI – Ingredients for food innovators – zocht en vond hiervoor de samenwerking met StartLife.

Brave New Food daagt de voedselindustrie uit te vernieuwen met de Startup Challenge 2022

Brave New Food daagt de voedselindustrie uit te vernieuwen met de Startup Challenge 2022

Brave New Food, het platform voor voedselinnovatie, zet een nieuwe stap in de zoektocht naar meer gezonde en duurzame voedselproducten. Met de Startup Challenge 2022 daagt het food netwerk zowel innovatieve startups als gevestigde voedselbedrijven uit om samen te werken aan nieuwe oplossingen voor de urgente uitdagingen waar ons voedselsysteem voor...