Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de offertes en facturen. Daarom is het voor ondernemers noodzakelijk om zich hier op voor te bereiden.

Tips Belastingdienst

Om de ondernemers hierbij te helpen geeft de Belastingdienst vier tips.

  1. Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging van 6 naar 9 procent geldt.
  2. Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Het kan verstandig zijn bij offertes een noot te plaatsen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst. Beoordeel vooraf goed in welke situatie welk btw-tarief van toepassing is.
  3. Bepaal of je jouw prijzen gaat verhogen of deze gelijk houdt. Voor particulieren kan je de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs, zodat de brutowinst gelijk blijft. Voor zakelijke klanten heeft de btw-verhoging vaak geen invloed, aangezien zij de btw meestal kunnen aftrekken.
  4. Onderzoek of jouw kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aanpast. Pas de administratie op tijd aan zodat je klaar bent voor de eerste btw-aangifte in 2019.

Onderzoek ‘Btw-tarief van 6% naar 9%’

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat nog lang niet alle ondernemers zijn voorbereid op de btw-verhoging. 79 procent van de ondernemers is op de hoogte, maar meer dan de helft, 53 procent, is er nog niet klaar voor. Dit onderzoek ‘Btw-tarief van 6% naar 9%; hoe bereiden ondernemers zich voor?’ vond plaats van 13 november tot en met 25 november 2018. Onderzoeksbureau Kantar Public voerde het uit in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 558 ondernemers deel, waaronder 233 bedrijven die regelmatig met het 6 procent-tarief te maken hebben.

Op de website van de Belastingdienst staan nog meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen.

Lees ook
Kennisevent voor de foodindustrie

Kennisevent voor de foodindustrie

Foodindustrie Experts lanceert haar eerste kennisevent, op 8 november in Mereveld Zaal Koetshuis in Utrecht. Dit jaarlijks terugkerende event is exclusief voor ondernemers van foodproducerende bedrijven. De organiserende partners leveren elk een eigen specialisme op het gebied van wegen, bedrijfsnetwerken, verpakken, transport(planning), software, automatisering,...

Chinezen gaan Hollands kalfsvlees eten

Chinezen gaan Hollands kalfsvlees eten

Het kostte 15 jaar onderhandelen. Zo lang duurde het voor de Nederlandse kalfsvleessector toegang kon verwerven tot de Chinese markt. “We wachten op inspectie door de Chinezen van onze bedrijven in Nederland,” zegt directeur Henny Swinkels van VanDrie Group in het FD. “Daarna kan het snel gaan. We beginnen met kalfsvlees, maar willen...

Eerste nummer More than Drinks! verschenen

Eerste nummer More than Drinks! verschenen

Het eerste nummer van het vernieuwde vakblad More than Drinks! is verschenen. Drie toonaangevende vrouwen in de drankenbranche Tess Posthumus (vier jaar op rij top 10 International Bartender of the Year), Barbara Verbeek (Register Vinoloog) en hoofdredacteur Fiona de Lange (gecertificeerd bierexpert) maken dit blad vol vernieuwing, inspiratie en storytelling....